Нека по време на Коледните празници да си направим равносметка за начина на живот, за да си помогнем да бъдем здрави. Болен народ сме, виждам по улицата хора със сиви кожи – това е от начина им на хранене и съществуване. Не се обядва, не се закусва, пие се много кафе и затова няма как да не пострада сърцето. Това заяви в интервю за Фрогнюз клиничният психолог, биохимик и диетолог Николина Димитрова.
В навечерието на Бъдни вечер сме, с какво трябва да внимаваме при изобилието на толкова много храна на трапезата?
Организмът може да пострада, ако прекалим с въглехидратната храна на Бъдни вечер. Ако съчетаем захар с алкохол, нещата стават пагубни за организма.
Постните зелеви сарми са класика в жанра на Бъдни вечер, но аз препоръчвам традиционните ястия да се разнообразят с нахут – той може да се свари и осоли, може да се изпече. Соята също е хубаво да намери място на трапезата на Бъдни вечер. Лещата може да не се направи като супа, а като салата. Салата от цвекло и моркови също добре ще се отрази на организма, както и ядките.
Какво да сложим на трапезата за Коледа, че хем да е вкусно, хем да е здравословно?
Препоръчвам да се яде пуешко месо. Бульонът от пуйка, патица, кости пък е много здравословен, тъй като съдържа колаген. Той е полезен за децата и ставите на възрастните. Пуйката върви с кисело зеле, което е ферментирало с хрян. Сокът от киселото зеле с хрян е здравословно също да се пие всяка сутрин, тъй като съдържа много витамин С и улеснява чревния тракт.
За Нова година нека баницата бъде направена с масло, тъй като е богато на витамин А и Е.
Когато сме прекалили с храната, какво да правим?
Няколко дни трябва да минем на разтоварваща диета със супички, бульони, зеленчуци.
А с алкохола?
Панкреасът страда много от него. Зелевата чорба му помага, но не го лекува. Тя ще ви освежи само.
След Новогодишните празници трябва ли да ограничим месото?
Да, но не и да го изключим от менюто си, тъй като е зима и организмът има нужда от него. Да се приема с много зеленчуци. Плодовете също трябва да присъстват в дневното ни меню, но да се консумират в различни часове.
В разгара сме на грипа, как да му противодействаме?
С много билкови чайове и етерични масла.
Интервю на Даниела Николова