АРТ ДЖУНГЛА


Красива анимация на Гугъл отбелязва зимното слънцестоене

0 5273 21.12.2018
Красива анимация на Гугъл отбелязва зимното слънцестоене

Зимното слънцестоене бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят в навечерието му е най-краткият.Това е астрономическо явление, което се случва, когато оста на наклона на въртене на Земята спрямо слънцето има най-голяма стойност. Днес се украсява коледната елха.


Тази нощ настъпва астрономическата зима и зимното слънцестоене. Зимното слънцестоене настъпва днес, 21 декември, в 22:23 часа. В събота, 22 декември, в 00:23 часа пък официално настъпва астрономическата зима.

 

Зимното слънцестоене бележи най-дългата нощ в Северното полукълбо, а денят в навечерието му е най-краткият. След него денят започва да нараства, докато се изравни с нощта, което става на пролетното равноденствие. Зимното слънцестоене е астрономическо явление, което се случва, когато оста на наклона на въртене на Земята спрямо слънцето има най-голяма стойност.

 

Зимното слънцестоене се случва мигновенно. Макар че в календара за събитието се отделя цял ден, всъщност Слънцето е над Тропика на Козирога за много кратко.  Трябва да знаете още, че по време на това слънцестоене са на най-дългите сенки. Точно сега Слънцето е най-ниската си позиция в небето и сенките на неговите лъчи са най-дълги.

 

Друг любобитен факт е, че това астрономическо явление се празнува през цялата човешка история. Римляните са празнували Сатурналиите, германските и скандинавските езичници са празнували Юл, славяните - Коледа. Дори Стоунхендж е свързан с лятното слънцестоене. За са привлекат езичниците към тяхната вяра, християните добавят религиозно значение към традиционните празници. Много коледни обичаи като коледна елха, са пряко свързани с честването на слънцестоенето.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама