СВЯТ


Нощ на протести в Унгария

0 4468 22.12.2018
Нощ на протести в Унгария
Премиерът Виктор Орбан също защити реформата на трудовото законодателство. БГНЕС

Протестите срещу промените в законодателството, приети от управляващите в Унгария преминаха мирно. Спорните изменения са свързани с работното време и със създаването на нови съдилища.


Шествието премина мирно и завърши пред президентството в Будапеща. недоволството към държавния глава Янош Адер предизвика факта, че през изминалата седмица той обнародва спорните закони свързани с работното време и със създаването на нови съдилища.

 

Протестът снощи беше организиран от сатиричната политическа партия, наречена "Куче с две опашки" - известна с тактиката си да критикува политики на управляващите с хумористични кампании.

 

За поредна вечер хиляди унгарци преминаха през центъра на Будапеща със знамена и призиви за отмяна на закона, станал известен като "робски". Той увеличава часовете извънреден труд от 250 на 400 и удължава на три години срока, за който работодателят е длъжен да ги плати на работниците си.

 

В четвъртък президентът подписа законите с аргумента, че не са заплаха за правата на работници, отговаря на конституцията и на европейските стандарти. Същия ден говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач увери, че управляващите нямат планове да променят разпоредбите, които предизвикаха недоволството определи портестите като политически и организирани от групи, подкрепяни от финансиста Джордж Сорос. Премиерът Виктор Орбан също защити реформата на трудовото законодателство като "добър" закон "за желаещите да печелят повече", а по думите му "лъжите на опозоционерите са "безгранични".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама