НОВИНИ


Русия не смята да освобождава украинските моряци

6 4855 29.12.2018
Русия не смята да освобождава украинските моряци

Русия отхвърли призива на германския канцлер и френския президент за незабавно освобождаване на украинските моряци, задържани при инцидента в Керченския проток в края на ноември. Еманюел Макрон и Ангела Меркел приканиха също така Москва да гарантира свободното съдоплаване през пролива.


Русия твърди, че продължава да гарантира свободното съдоплаване през Керченския пролив в съответствие с руско-украинските споразумения, вътрешното законодателство и международните норми. Отчитат се, разбира се, реалните рискове за сигурността, заплахите и възможните провокации от страна на Украйна и нейните западни приятели, се посочва в позиция на руското министерство на външните работи.

 

Припомняме, че на 25 ноември в района на Керченския пролив руските гранични власти задържаха три украински военни кораба с 24 души на борда. Моряците са обвинени в незаконно преминаване на руската държавна граница, за което наказателният кодекс предвижда до шест години затвор. Съдът им наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" до 25 януари, информира БНР.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама