”Винаги трябва да се храним бавно и умерено, дори човек e хубаво да става леко гладен от масата, за да се поддържа един физически тонус на организма ”, каза д-р Александър Кацаров, главен асистент в Клиника „Гастроентерология” към ВМА.
По думите му преяждането винаги е опасно. То се асоциира с чувство за дискомфорт и тежест. Това, до което води пряко, е затлъстяването и свързаните с него симптоми и заболявания. Еднократното преяждане основно влияе върху гастроинтестинален тракт, но натоварва повече сърдечно-съдовата система.
„В спешното на ВМА са идвали много пациенти след преяждане, които изпитват чувство за тежест, болка, особено след прием на целулозни храни каквито са традиционните за тези празници сарми, боб, леща”, каза д-р Кацаров пред БГНЕС.
„Има хора с определени здравословни проблеми, които трябва да са особено внимателни по отношение на храната. Става дума за пациенти най-вече с ендокринни и сърдечно-съдови заболявания, които по принцип трябва да спазват определена диета, назначена им от съответния специалист”, подчерта д-р Александър Кацаров.