СВЯТ


Четвърти мандат за управляващите в Бангладеш след победа на изборите

0 4010 31.12.2018
Четвърти мандат за управляващите в Бангладеш след победа на изборите
Това са 11-те парламентарни избори след обявяването на независимостта през 1971 година.

Управляващите в Бангладеш спечелиха парламентарните избори с огромно мнозинство. Изборите бяха помрачени от насилие и станаха обект на критики.


Партията на министър-председателката на Бангладеш Шейх Хасина Вазед печели парламентарните избори в Бангладеш с огромно мнозинство, съобщи днес избирателната комисия на страната, предаде Ройтерс.


Най-малко 17 души са били убити в хода на гласуването, съобщи полицията. Изборите са разглеждани като референдум за "авторитарните тенденции" на министър-председателката, както ги определя опозицията.


Коалицията "Голям алианс", начело с управляващата партия "Народна лига" ("Лига Авами"), е спечелила 287 от 298 места, за които са обявени резултатите от изборите за 300-местния парламент на страната. Основната опозиционна сила - Националната партия на Бангладеш си е осигурила едва шест места.


Камал Хосаин, водач на опозиционната формация Фронт на националното единство ("Джатия Ойкия Фронт"), нарече гласуването "смехотворно" и се закани, че ще оспори резултатите, предаде АП.


Няколко часа след приключването на изборния ден Хосаин каза, че около сто кандидати от опозицията са се оттеглили от съревнованието и че опозицията ще има среща днес, за да обсъди по-нататъшната си стратегия.


Избирателната комисия проверява твърдения за фалшификации, но говорителка отказа да уточни дали това би могло да засегне изборния резултат, отбелязва Ройтерс.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама