НОВИНИ


МВР разтакава проверки срещу полицейски шефове и редови ченгета

3 6619 03.01.2019
МВР разтакава проверки срещу полицейски шефове и редови ченгета
Шефът на МВР Младен Маринов

МВР е цар в разтакаването на проверки срещу полицейски шефове и редови ченгета. Под претекст, че тече проверка, месеци и дори години се влачат вътрешните разследвания срещу служители, за които има данни, че са „прегрешили“. Според вътрешни за системата хора целта е случаят да се забрави, а удобните хора да се покрият.


През октомври м. г. полицейска кола удари друг автомобил в отсечката Гривица-Пордим. При инцидента 65-годишна жена загуби живота си. МВР лаконично съобщи за случая с две изречения. Ведомството, обаче пропусна да спомене малката подробност, че ченгетата са се прибирали от дежурство със служебното возило, което е против утвърдените вътрешни правила. 

 

Въпросната кола не е трябвало да напуска пределите на Пордим, съобщиха за Фрог източници от ведомството. Оказва се, че е практика служебни коли да се ползват за лични цели не само в този регион, но и в цялата страна. Четири месеца не стигнаха на разследващите, за да излязат със становище за това кой е виновен за трагичния инцидент.

 

Пълно мълчание има и по темата за катастрофата с шефа на Гранична полиция Светлин Кичиков. Преди Коледа, в неделен ден той катастрофира със служебната кола. По време на инцидента в нея са били жена и две деца, които по чудо са се отървали живи и здрави. Никой  от ръководството на МВР не обясни дали пътуването на въпросния началник е било за сметка на данъкоплатците и потъпкани ли са правилата на ведомството колите да се използват само по време на работа.

 

Месеци наред се влачи и проверката срещу директора на врачанската полиция Янко Янколов. Сигналът срещу него е заместника му. В него се описват множество данни за злоупотреби, включително и със служебната кола, която не трябва да напуска пределите на областта. Вместо това, според данните, Янколов често пътува с нея при семейството си в София.  

 

При опит да се получи повече информация за проверките, от ведомството удобно използват оправданието „Работи се по случая“, за да си измъкнат от неудобни въпроси.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама