НОВИНИ


Русия ни готви хибридна война заради Николай Банев, обяви прок. Иван Гешев

40 15460 07.01.2019
Русия ни готви хибридна война заради Николай Банев, обяви прок. Иван Гешев
Иван Гешев БГНЕС

Намерили са телефон в кутия с натурален сок у Николай Банев. говорил е с руски лобисти, предлага сформиране на евразийска партия. Банев иска политическо убежище на жена си, децата си. Това е предателство към собствената държава. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев пред bTV.


Телефонът е намерен от служители на правосъдието и предаден на досъдебното производство. Обещавано му е защита от европейски съд от руски адвокати. Обещавано им е хибридна война срещу прокуратурата. Обсъждана е хибридна война от Русия и медийна акатака срещу прокуратурата , посочи още той.

 

Към определен момент в швейцарски банки е имало суми от милиард лева. Ние сме сигнализирали компетентно и бързо швейцарските власти. Предмет на разследване са 4 предприятия, обясни още Гешев за Баневи.

 

Днес ще обявим на г-жа Цачева за телефона и експертизата, която ще им бъде полезна, каза още той.

 

Той коментира надълго и широко и делото "Младост": Десислава Иванчева използва всякакви начини, за да се защити, включително и тази жалба до Страсбург. Тя има право на това. Не разбирам защо трябва да се говори, че България ще плаща, само защото г-жа Иванчева е подала жалба. Всички видяхте какво се случи при задържането на г-жа Иванчева. Въпреки това все още се говори и има твърдения, че парите са подхвърлени. Представяте ли си какво щеше да се случи, ако акцията не беше проведена по този начин. В момента тече дело и не искам да коментирам. Подсъдимите имат право да се защитават по вскякъв начин, включително и като лъжат. За това не може да им се търси съдебна отговорност. Няма да влизам в спор с подсъдими. С тях се влиза в спор в съдебната зала, а не в телевизионните студиа. Развихря се една медийна фиксация по темата с Десислава Иванчева и всичко се прехвърля на прокуратурата, посочи Гешев.





Видях СРС-тата, които излязоха по медиите. Не съм наблюдаващ прокурор и не мога да ги коментирам. Прокурорите по делото обясниха, че има съвпадения. На всички е ясно, че в днешни дни се използват посредници и Десислава Иванчева няма да отиде и сама да си поиска. Г-н Ваклин е използвал всички законни методи и тогава се е обърнал към прокуратурата, за да получи последна помощ. Г-н Ваклин е потърсил Петко Дюлгеров, за да разбере защо се бавят преписките му, а не да му дава пари, каза още той.

 

Недосегаеми хора в България няма. Могат да бъдат проверени всички - политици, депутати, кметове, прокурори, министри. Не разбирам защо да не може да бъде претърсен офиси на адвокати, ако за тях има съмнения, че са свързани с организирана престъпна група. Поискали сме разрешение от съда и сме го получили, като вътре изрично сме посочили, че ще се извършват претърсвания на адвокатски кантори и домове. Открили сме необходимите доказателства след претърсванията. става въпрос за връзки с един руски олигарх, който е в санкционните списъци на ЕС и САЩ. Работим с партньорските служби. Има интересни неща по делото и става въпрос за пране на милиони евро. По делото са обвиняеми към момента 10 души, като сред тях има и шофьори на адвокатите, на които са прехвърлени фирми. Така Гешев коментира твърденията на адвокати, че канторите им са били претърсени незаконно.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама