ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса на 9 ноември

0 3992 08.11.2009
Понеделнишката преса на 9 ноември

Вестниците пишат за 23 отвлечени; за това, че президент и премиер пак се спречкаха; че джакпотът гони 3 милиона лева.



23 отвлечени, за поне 7 искали x € 600 000, стряска 24 часа.

Повече от два пъти са се увеличили отвличанията през 2009 г., от януари до момента антимафиоти са разследвали 23 похищения, поне 7 от които - извършени за откуп. През 2008 г. случаите са били 10. Данните съобщи в интервю за "24 часа" директорът на Криминална полиция комисар Ангел Антонов. По данни на МВР средно 600 хил. евро печели банда за отвличания от удар. Антимафиоти успели да спасят от плен момиче от София и мъж от Благоевград през последните месеци. 15 са разкритите до момента похищения. Почти всеки ден бизнесмени от цялата страна се оплакват, че ги изнудват за огромни суми със заплахата, че ще бъде отвлечен член на семейството им, разкри Антонов. 600 хил. евро печелят от удар похитители у нас.
- Комисар Антонов, и на празника на полицията се очакват вести от похитения студент Румен Гунински. Ще имаме ли скоро заловена сериозна банда за отвличания?
- Работим много сериозно, надявам се, че скоро ще има резултати. Нашата борба е съсредоточена да върнем момчето на родителите, а похитителите да получат заслуженото си наказание. Това престъпление в момента е бич за нашата страна. Има политическата воля за много по-голямо наказание за този вид престъпление. Предложението на законодателя се подкрепя от премиера и от цялото общество. Това е сравнително нова престъпна дейност у нас, която за съжаление е много модерна и се разраства лавинообразно.
- По колко печелят тези банди и колко са случаите на похищения през 2009 г.?
- Средно печалбите на тези престъпни групи са около 600 хил. евро от всеки случай. През 2009 г. в дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" са работили по разкриването на 23 отвличания, от тях за 7 има данни, че са извършени за откуп, както и 4 опита за похищенние.

В ДАНС вече няма война за власт, казва в интервю за 24 часа Цв. Цветанов.

- Г-н Цветанов, премиерът Борисов оцени работата си през стоте дни на вашето правителство за петица. Вие на себе си колко пишете за онова, което свършихте като вицепремиер и шеф на МВР?
- Никога не съм си давал самооценка - нито по-рано като председател на партия ГЕРБ, нито сега като вицепремиер и министър на вътрешните работи. За мен е важна оценката, която дава обществото, важен е кредитът на доверие към институцията, която ръководя.
- Имало доклад на ДАНС, в който пишело, че се чака “бум” на престъпността заради икономическата криза. Какво прави МВР, за да предотврати взрив от кражби, грабежи, убийства?
- Стремим се да увеличим полицейското присъствие в населените места. Акцентираме на работата на районните инспектори - да познават всеки човек, всяко уязвимо място в района, за който отговарят. Като министър аз съм дал пълна оперативна свобода на колегите и фактът, че бяха разкрити в кратки срокове много тежки престъпления, подсказва, че съм на прав път, давайки им възможност да проявят способностите си. Само че е нужен и допълнителен финансов ресурс, за да станат нещата такива, каквито бихме желали.
- Бюджетът на МВР се сви от милиард на 960 млн. лв. За кое по-напред?
- Парите, които може да си позволи новото правителство като бюджет за 2010 г., са доста малко, за да покрият нуждите на всички ведомства, в това число и МВР. Но бюджетът, който получава МВР въпреки икономическата криза, показва, че неговата работа е приоритетна в държавата. Ние ще ограничим капиталовите разходи за нови сгради и за обновяването на РПУ-тата. Ето, имаме строителен обект в Академията на МВР (нова сграда за криминалната полиция - бел. авт.), където дължим по договор 60 млн. лв. - около 20 млн. за т.г. Ние ще замразим обекта, ще платим 100 000 лв. неустойка и ще си запазим правото за по-добри времена. Сега ще харчим само за заплати и за текуща издръжка на системата. За друго не ни достигат 150 млн. лв. - няма откъде да ги вземем.
- Полицаите търпеливо понасят разочарованието, че не изпълнихте обещанието си да им вдигнете заплатите. В бъдеще да се надяват ли?
- Аз не очаквах, че старото ръководство на МВР не е платило вещевото доволствие на полицаите за т.г., то е за около 23 млн. лв. В момента правим възможното до края на годината те да си получат парите за дрехи. Полицаите можеха днес да имат нови униформи, но ние едва преди месец стартирахме процедурата за тях. Предишното ръководство не беше осигурило финансиране. А е купувало компютри на завишени цени, 1000 принтера за 3 млн. лв., които пресата нарече “златни”... Не виждам логика едно семейство да си купи плазмен телевизор, ако децата му нямат дрехи и обувки... Ние чертаем цялостна стратегия за повишаване статута на българския полицай, обвързана с резултатите от работата му. Ефективните действия срещу контрабандата и финансовите злоупотреби биха могли да запълнят липси в бюджета. Глобите и таксите по Закона за движение по пътищата биха могли да се връщат на 100% в МВР и част от тях да се влагат в техника за видеонаблюдение примерно. Идеята е нарушителите да инвестират в инфраструктурата - за подобряване на пътищата и сигурността по тях.

Президент и премиер пак се спречкаха, съобщава Дневник.


Разногласията между президента Първанов и премиера Борисов по повод решението на кабинета за отзоваване на посланиците ни във Вашингтон и Анкара заради нарушенията в процедурите по време на парламентарните избори се задълбочиха в неделя и с оценки за действията на новото правителство. Първанов използва участието си в кръгла маса със студенти за 20-годишнината от началото на прехода, за да коментира стила на новото управление. "Защо не се действа така бързо, радикално и смело спрямо един от символите на българския преход - босовете на организираната престъпност, както се действа спрямо един бивш министър-председател за това, че някой някъде преместил някаква папка, в която има информация колко пъти са говорили депутатката Х с псевдобизнесмена У", попита президентът риторично, след което обобщи: "Ако това е национална сигурност, значи аз нищо не разбирам."

Първанов: Съдят Станишев вместо престъпните босове, цитира Новинар.

Определени среди са на път да осъдят Станишев за това, че някой някъде е преместил една папка, но не се действа така смело спрямо един от символите на прехода - босовете на организираната престъпност, заяви президентът Георги Първанов на кръгла маса, посветена на българския преход. Президентът оставал с впечатлението, че босовете остават недосегаеми. Той изтъкна още, че през последните 20 години е имало опити лостът съдебна власт да се използва за политически натиск.
Държавният глава определи реформите по време на прехода като бавни и изначално сгрешени. Според него за разлика от други източноевропейски страни България започнала прехода към пазарна икономика с ликвидация и разбила стопанството си на хиляди парчета. "Ние започнахме противно на науката и практиката с реституция и създаване на рентиерска класа, после приватизация, която беше направена по порочен начин", коментира Първанов.
Не ние се месим в работата на съдебната система. Президентът се меси в работата на системата, която е създадена от него и лидерите на тройната коалиция. Така коментира думите на държавния глава Георги Първанов премиерът Бойко Борисов. "За разлика от президента аз досега нито съм назначавал хора в съдебната система, нито в прокуратурата. Мисля, че правителството заслужава уважение за това, че намери пропуски, грешки и престъпления, извършени от най-големите акули, а не от дребни риби", допълни Борисов. Склонен съм да се съглася с Първанов и думите му, че силната ръка работи, когато има интелектуална слабост. Те обаче са тези, които направиха скандалите, побоищата, те са тези, които се самоубиват по сараите. Моите министри работят с очилца, образно обясни Борисов.

Кабинетът "Станишев" е изхарчил милиони без обществени поръчки, пише Дневник.

Милиони левове без обществена поръчка и без ясни процедури за избор на изпълнители е раздало правителството на Сергей Станишев в края на 2008 г. и началото на 2009 г. за отбелязването на 100-годишнината от независимостта на България. Това се разбра от думите на премиера Бойко Борисов по време на петъчния парламентарен контрол. Още при обявяване на графика с инициативите миналата година се разбра, че за тях са предвидени над 7 млн. лв., а опозицията и медиите разкритикуваха правителството, че ще изразходва твърде много средства за събития като "Открит урок по родолюбие" и медийни изяви. Именно в медии са били налети близо 3 млн. лв. По думите на Борисов са сключени договори за медийното представяне на кампанията без обявяване на обществени поръчки. Всички засегнати медии отговориха с аргумента, че парите са им отпуснати напълно основателно, някои - като фирма "Дрийм тийм продакшън" и "Дарик радио", казаха, че са спечелили конкурс или поръчка. Всички обявиха, че имат отчети за какво са отишли средствата. От медиите най-много средства - 360 хил. лв., е взела агенция "Фокус". "Болкан нюз корпорейшън" са получили 193 161 лв., БНТ - 185 295 лв., "Нова телевизия" - 188 330 лв., "Дарик радио" - 180 000 лв., БНР - 150 246 лв. Сключени са договори на обща стойност 1 705 200 лв. с фирма "Дрийм тийм продакшън" за производство на телевизионна поредица със средна цена на епизод между 65 и 70 хил. лв., каза Борисов и изчисли, че средната стойност на такива предавания е 3-5 хил. лв.

Ивайло Калфин: МВнР не е спазило закона, цитира Дума.

При искането за освобождаване на посланиците в САЩ и Турция не е спазен законът. Това заяви бившият външен министър Ивайло Калфин, евродепутат от ПЕС. Не може да се предлага най-тежкото наказание, без да се спази достатъчно законът, изискванията и на конституцията и съгласуването с различните власти, включително и с президентската институция, е неговото мнение, изразено пред "Фокус". Той напомня на своята наследничка на поста Румяна Желева, че процедурата за искане на среща с държавния глава е задължителна, когато има предложение за смяна на посланици, и посочи, че не имало случай Първанов да е отказвал и преди подобен разговор.
Ако имаше желание, Желева можеше предварително да съгласува, да предостави аргументи и да обсъдят нейното решение, обясни Калфин. Той допълни, че в случая с отзоваването на нашите дипломати има и политически оттенък, защото това са посланици във важни, при това приятелски страни. Някой е дал много лош съвет на министър Желева точно по този начин да постъпи.
Реакцията на президента е единствената, която можеше да се очаква, коментира Калфин решението на държавния глава. Ексвъншният министър е категоричен, че от изнесеното в публичното пространство не е видял нито един убедителен факт, заради който да се иска най-тежкото наказание за двамата дипломати. Той препоръчва на министър Желева да предложи преразглеждане на решението в Министерския съвет.
Ако правителството не преразгледа решението си за отзоваване, ще се създаде неприятна атмосфера на недоверие и липса на сътрудничество между държавните институции, смята Ивайло Калфин. Ще е по-добре, след като го направиха по недобър начин, да се поправи грешката по най-добрия начин - като се върне това решение на Министерския съвет. Министерството може да помисли за различни други форми на наказание, категоричен беше Калфин.

Джакпотът гони 3 милиона лева, ощастливява Дневен Труд.

Големият джакпот в тотото оцеля и вече е 2 672 676 лева. Не се намери късметлия да познае числата в III теглене на “6 от 49” и в 90-ия тираж снощи. Така мечтата на милиони българи за бързи и чисти пари ще живее поне до четвъртък. За тогава се очаква с новите постъпления джакпотът да подгони 3 милиона лева. Рекордната натрупана сума и печалба е 5,4 млн. лева от 12 август 2004 г. и бе улучена с обикновен фиш. Вчерашният тираж пък счупи всички рекорди за годината по постъпления и брой фишове и в трите игри. В преследване на големите пари народът похарчи само за “6 от 49” 1,841 млн. лева, а общо за тиража - 2,392 млн. Все пак един джакпот падна - има две шестици в първо теглене на “6 от 49”, които делят 536 381 лв.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама