ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

2 3978 12.08.2007
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за другарския огън по президента; за това кой крои шапката на Румен Петков; за българския преход, който тъпче на място; за това как ще ги стигнем...румънците.


Другарски огън по Първанов, описва Стандарт.

Георги Първанов хвърли в смут БСП. Компроматите, свързани с папка "Гоце", са приятелски огън от партийна централа, обяви президентът от "Евксиноград". "Ясно е, че говори за съпартийци. Все едно ни удари публично шамар", шушукаха гневно на "Позитано" 20. Никой обаче не посмя да коментира официално думите на държавния глава. Щом огънят е приятелски, значи е от БСП, ликуваше пък опозицията. Ясно е, че Първанов сочи червените, те са в мнозинство в комисията по досиетата, заяви синият депутат Йордан Бакалов. Ние стриктно спазвахме закона, защити се нейният шеф Евтим Костадинов, който е от БСП. Първанов обяви още пред медиите, че не е погазил конституцията, като е помилвал медиците. Той увери, че никога не е приемал дарения от групировки и съмнителни бизнесмени.

Шефът на разузнаването си позволил твърде много, цитира Новинар.

Българското разузнаване игра активна и конструктивна роля в освобождаването на нашите медици и като канал за информация, и като канал за търсене на решения. Това съобщи вчера президентът Георги Първанов. Шефът на НРС ген. Кирчо Киров си позволи да изговори повече неща, отколкото позволява неговата длъжност, каза обаче президентът. Според него също така е имало моменти, когато и разузнаването, и нашата дипломация са подхранвали илюзорни очаквания. Междувременно вчера "Либия днес" съобщи, че Муамар Кадафи е изпратил гневно писмо до сина си Сейф ал Ислам заради признанието му, че медиците ни действително са били изтезавани по време на разследването срещу тях.

Бивши ченгета ми кроят шапката, твърди в интервю за Стандарт вътрешният министър Румен Петков.

Какви ли не клевети по мой адрес е имало. Предполагам, че ще продължи да има. През последните 2 години бяха засегнати много сериозни интереси, за да бъде защитено обществото и държавата. Така че не съм изненадан. Авторите вероятно са преценили, че в този отпускарски период подобна клевета ще има по-сериозна стойност. Според мен истинският отговор е - хора, които сигурно в различни периоди са минавали през ведомството. Авторите са анонимни - т.е. притежават едно отличително качество - страх да се идентифицират с тези клюки и твърдения.

Мащабно проучване: Преходът след 1989 тъпче на място, установява Дневник.

Изминалите след 1989 г. години на преход не са дали стабилна насока за устойчиво развитие на бившия комунистически блок, показва мащабно проучване "Животът в преход" по поръчка на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие. От Централна Европа през Балканите до бившия СССР цари общо усещане на несигурност и носталгия по миналото, заключава изследването. За доста хора демокрацията и пазарната икономика не е задължително да вървят ръка за ръка и значителен брой си я представят като смес от свободен пазар и "желязна ръка". От обобщените отговори, дадени от анкетираните домакинства в 29 бивши комунистически държави, едва 30% смятат, че днес живеят по-добре, и всеки четвърти вярва, че така ще продължи да бъде и за следващите поколения. В проучването, извършено през миналата година и оповестено този месец, българите са сред рекордьорите по песимистични отговори, като дори сред хората с високи доходи у нас повече от половината смятат, че днес икономическото положение е по-лошо отпреди 1989 г. Всеки пети би приветствал завръщането на плановата икономика, а 33% не виждат по-добро близко бъдеще за децата си. В опит да обяснят получените данни авторите на проучването посочват, че те със сигурност показват, че преходът още не е приключил. Според тях не бива да се правят заключения само на базата на икономическия напредък, ръста на доходите, търговията и нивото на безработицата. Има и други субективни фактори, които трябва да се вземат под внимание и които очертават общата (не)удовлетвореност на хората от живота им в условията на демокрация, политическия плурализъм и пазарна икономика.

Шипка - японска, Балчик - румънски, пише Дневен Труд.

България привлича като магнит хора от всички краища на света, които приемат страната ни като втори дом. Проучване на “Труд” показа, че в Шипка вече живеят три японски семейства. Три японски семейства живеят в град Шипка. След месец пристига и четвърта двойка. Това е и най-предпочитаният от азиатците български град, в който те намират нов пристан. Дългата пътека от Япония до България прокара преди години Лео Такада, първият японец, заселил се в Шипка. Той вече се е преместил на друго място - някъде из Карловско. Но от сайта му още няколко японски ентусиасти са открили родината ни като добро място да изкарат старините си. За азиатските пенсионери у нас е доста евтино. Те могат да живеят охолно с парите, които получават - между 90 и 300 хил. йени месечно (800-2600 лв.). Но обикновено поддържат доста скромен стандарт. Пионерите англичани в Търновско вече са последвани от заселници от най-различни нации.

Румънците ни изпреварили по всичко, цитира Дума.

Преднината на България пред Румъния в областта на туризма изглежда е само икономическа случайност. Във всички останали отрасли на икономиката Румъния е много по-напреднала, а пазарните механизми функционират по-добре. Това пише румънският вестник "Гъндул", цитирайки български и международни лица в материал "Българите гледат със завист просперитета на Румъния". Пазарът на имотите в северната ни съседка бил с 2-3 години по-напред от нашия и инвеститорите се пренасочили към Румъния, твърди вестникът, цитирайки "Пропърти експрес". Динамиката там била по-добра, а собствеността у нас била надценена. Бумът на имотите по Черноморието се приближавал към финала си, прогнозира международният портал "Off Plan International", отбелязва румънското издание. Пред него бившият премиер Иван Костов заявил, че броят на инвеститорите у нас е намалял много. "Те чисто и просто напускат страната", казал лидерът на ДСБ пред вестника. Той оценил развитието на инвестициите в Румъния като изключително бързо, защото тя изнасяла високи технологии и не си създавала проблеми с търговския баланс. У нас съотношението внос-износ било съответно 3 млрд. евро спрямо 168 млн. евро, продължава бившият премиер пред "Гъндул". Румъния привличала и повече многонационални компании, което пък стимулирало повече българи да учат румънски, за да работят в северната ни съседка, посочва още изданието. За пример се посочва Русе, където заплатите рязко се увеличили, защото работодателите разбрали, че само така българите няма да напуснат работните си места заради Румъния. И българският, и чуждестранният печат обръщали внимание на този феномен, пише "Гъндул".

Анти-ДПС коалицията в Кърджали почти се провали, научаваме от Дневник.

Опитите да се създаде анти-ДПС коалиция за местните избори в Кърджали почти се провалиха, след като в петък ГЕРБ номинира за кмет бившия лесничей, а сега бизнесмен Стефан Чанев. От гражданския комитет, в който участват повечето останали партии в града, в неделя оповестиха четирима нови кандидати за поста. Те ще минат през предварителни избори в началото на септември, когато коалицията ще излъчи свой кандидат. Номинираните са Даниел Белчев, ръководител на консултантска фирма, Костадин Стоев, стоматолог, д-р Атанас Ангелов и Вячеслав Спасов, зам.-началник на митническо бюро. Очакват се още номинации, от които ще излъчим обща кандидатура на коалицията, заяви Милко Багдасаров, шеф на местното БСП. Той обвини ГЕРБ, че ако държат кандидатурата им да е самостоятелна, значи работят за ДПС и Ахмед Доган. Багдасаров обаче допусна и партиите от комитета да подкрепят издигнатия от ГЕРБ Стефан Чанев. Решението зависело от това как партията на Бойко Борисов ще потърси тяхната подкрепа и дали става въпрос за чисто партийна кандидатура, или Чанев ще участва в изборите като независим.

Синдикатите няма да пропуснат и местния вот, разбрал е Сега.

Синдикатите няма да пропуснат и местния вот наесен. Винаги досега техни членове са участвали под една или друга форма в изборите, а лидерът на "Подкрепа" Константин Тренчев дори бе кандидат за евродепутат през пролетта. "Със сигурност ще имаме общински съветници наесен", заяви вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов пред "Сега". Най-вероятно през септември конфедеративният съвет ще приеме позиция, която ще даде право на регионалните структури сами да решават кои партии и претенденти да подкрепят по места. Така в отделните общини профсъюзните членове ще имат право да влязат в листите на различни формации. Същата тактика предприема и КНСБ. Структурите трябва да определят позициите си до края на август. Разговори за сътрудничество са водени с БСДП на Нихризов и Съюз за нова България на бившия президентски съветник Димитър Иванов. Лидерът Желязко Христов съобщи преди дни, че Румен Петков също канел синдиката на среща. В някои общини КНСБ ще участва чрез квота в партийните листи, в други ще регистрира граждански сдружения. КНСБ ще оценява и всеки кмет поотделно. В София почти сигурно ще бъде подкрепен Бойко Борисов.

Блъскат коли заради застраховка, осведомява 24 часа.

Като каскадьори наемали наркомани за 200-300 лв. Челен удар между два автомобила на светофар или пометена от камион кола извън града - това вече не се случва само заради неразумни и пияни шофьори. Такива катастрофи умело се инсценират, за да се вземат парите от застраховката. Според запознати измамите в автозастраховането са се превърнали в доходоносен и добре организиран бизнес. За някои от най-рисковите схеми дори се използвали дубльори на шофьорите измамници.

Най-много теглят кредити хора, които вземат до 1000 лв., изчислява 24 часа.

Заплатите в Стара Загора гонят тези в София. Най-голяма част от ипотечните кредити - 60%, са изтеглени от домакинства с месечен доход между 500 и 1000 лв. Това показват данните на "Кредит център" за първите шест месеца на годината. Тези, които разполат с до 500 лв. пък, са взели 29 на сто от заемите. Към банково финансиране са прибягнали най-малко домакинствата с над 2000 лв. на месец. Техни са едва 5% от кредитите. Все още имало клиенти, които си позволяват кредити до 70 на сто от годишния доход. Това можело да доведе до затруднения при обслужването на заемите. Разходите по погасяването не трябва да надхвърлят 50 на сто от дохода, съветват експертите. Според анализа клиенти за половината от ипотечните заеми са млади хора на възраст 25-35 г. 24 на сто са изтеглени от българи между 35 и 45 г. Голям ръст е отбелязан при отпуснатите кредити на българи, работещи в чужбина - 140% през първите 6 месеца. Най-много жилища в родината с банков заем си купуват работещите в Испания - 35%, Гърция - 22 на сто, Англия - 16%, и Италия - 15 на сто.

Училища стават цехове за макарони, чуди се Стандарт.

Разпродават училищата. Десетки школа в цялата страна са поставени на тезгяха за продажба, установи проверка на "Стандарт". Те няма да посрещнат 15 септември с пълни с деца класни стаи, а с нови стопани. Сградите на школата вече са обявени на търг от общините. Около 20 000 лв. е началната цена за училищните сгради и прилежащите им дворове, гласят пуснатите от кметовете обяви. Школата ще отидат при този, който предложи най-висока цена за тях. Въпреки символичната начална тръжна цена на училищните сгради в повечето случаи те са в центъра на населеното място, което ги прави апетитна хапка за строителни предприемачи и бизнесмени. Така бившите школа сменят собственика си срещу стотици хиляди левове. Частниците обаче всъщност купуват евтино големите и просторни школа. В много общини изискванията на кметовете са сградите да запазят своята културна или образователна структура. На повечето места обаче такива критерии липсват. Новите собственици на бившите училища имат право да ги използват както сметнат за добре. В продадени през миналата година сгради вече има настанени цехове за производство на макарони, обработка на дървен материал, шивашки цехове и др. Заможен бургазлия пък преди време буквално заживя в прогимназия, след като купи сградата на школото в с. Лъка. За продан са обявени не само училища в малките градове и села, но и в областни центрове. Безпредметно е да съществуват школа, в които персоналът е повече от учениците, коментират от МОН. Въпреки малкия брой деца в тях училищата получаваха равни бюджети с големите. Плановете на МОН предвиждат постепенно всички училища в страната да започнат да получават делегирани бюджети. По този начин всяко учебно заведение ще получава пари според това колко деца обучава. Така на общините вече няма да им е изгодно да издържат всички школа и много от тях вероятно ще хлопнат кепенците, коментират експерти от МОН.

Пияни деца щурмуват столичните дискотеки, описва Дневен Труд.

Пияни деца щурмуват трите дискотеки за подрастващи в подлеза на НДК в центъра на София, видя “Труд” в петък вечерта. Към 18 часа десетки момчета със замъглени погледи и малки момичета, които едва стояха на краката си, бяха окупирали входовете на заведенията. Сред тях имаше и такива, които изглеждаха трезви, но повечето бяха видимо сериозно “почерпени”. Под влиянието на алкохола агресията им бе повишена. Докато чакаха да влязат в заведението, между децата често избухваха караници, стигаше се дори до кратки сбивания и при най-малкия повод. “Предполагам, че си купуват алкохол от будките в близост или си носят от вкъщи. В дискотеката не продаваме питиета на непълнолетни”, категоричен бе шефът на охраната на дискотека “Амор”, който отказа да си каже името. Пияните тийнейджъри изобщо не се притеснявали от 10-те бодигардове - 8 мъже и 2 жени. Повод за агресията между децата най-често били спорове за момичета и случайни блъскания, споделиха СОТ-охранители, които отговарят за сигурността в подлеза. Към 18,30 ч всички младежи вече са в дискотеките. Повечето са на дансинга, други просто седят по масите. Всички са на етап изтрезняване и са минали на безалкохолно - натурални сокове и минерална вода. Защото правилата в дискотеката са железни и ако някой ги наруши, напуска. Освен употреба на алкохол на децата е забранено да танцуват върху масите и да се събличат. На някои забавленията, жегата и алкохолът не им понасят и им прилошава. Охранителите ги изнасят навън. Такава е ситуацията почти всеки петък и събота, когато работят детските дискотеки. “Родителите не познават децата си. Чувствам се като техен баща. Ние ги познаваме по-добре от родителите им”, философски разсъждава охранител, който работи в дискотеката от 7 г. И си спомня случай, при който препило момиче припадало на улицата. Обадили се на майка й да я прибере, но тя отвърнала, че дъщеря й не прави подобни неща, и затворила. Към 21 ч дискотеката свършва. Уморени и поизтрезнели, тийнейджърите поемат към къщи.@ пиянено момиче се олюлява и безпомощно се отпуска в ръцете на своя приятелка, след като охраната го изнася от заведението в подлеза на НДК (на снимката вляво). В същото време, без да се притесняват от нищо, момчета стоят пред подлеза с алкохол в ръка и обсъждат какво друго да си купят за пиене.

5 години без дупки по Орлов мост, обещава Монитор.

Пет години столичани ще могат да карат колите си по Орлов мост без се притесняват, че ще ги разбият заради дупки или неравности там. До 2012 г новоположеният асфалт по най - натоварено кръстовище в София трябва да бъде перфектен. Такива са гаранциите, които дава фирмата “Пътища и съоръжения” след отварянето за движение на ремонтирания ключов участък вчера. “Работели сме по такава технология, с която асфалтовата смес става хомогенна и качествена. Положената настилка пък е минавана няколко пъти със специални валяци, за да слепне здраво.”, обясниха пред “Монитор” работниците по “Цариградско”. Кръстовището на Орлов мост беше отворено за движение на автомобили вчера сутринта. Оттам веднага започнаха да минават както леки автомобили, така и коли на градския транспорт. Шофьорите обаче попаднаха в дълги опашки от кръстовището по “Цариградско шосе” и обратно. Причината за това беше организирането на двупосочно движение във входящото платно на булеварда. В момента по “Цариградско” от Орлов мост до алея “Яворов” може да мине само по една кола в различните посоки, видя екип на “Монитор” вчера. Затова повечето шофьори предпочитаха да използват обходните маршрути. Едни се отклоняваха от “Цариградско” при алея “Яворов” по бул. “Михай Еминеску”, минаваха по булевардите “Ситняково”, “Мадрид” и “Янко Сакъзов”, за да стигнат паметника “Васил Левски” и Ректората. Другият обходен маршрут беше от бул. “П. Яворов”, през “Драган Цанков” и оттам по “Евлоги и Христо Георгиеви” за НДК. Там обаче задръстванията намаляха.

Стоичков - жертва на български измамници в САЩ, информира Новинар.

Мнозина се чудеха защо в началото на юли Христо Стоичков изригна в две интервюта с недотам ласкави думи за отношението си към българите. Като изключим традиционната му и заслужена подозрителност към журналистите - явно е имало и друга причина, до която "Новинар"се добра съвсем случайно. Приятел на вестника, работещ в полицията в Чикаго, ни спомена, че семейство Стоичкови са станали жертва на особено гадна измама от страна на организирана престъпна група в Америка. Българи, разбира се. Измамата е станала на територията на няколко щата и в Европа, заради което със случая са се заели от ФБР. Група българи- твърди се, че тарторът на бандата е заловен - дълго време са следели внимателно семейство Стоичкови и упели да се доберат до почти всички важни данни: банкови сметки, номера на кредитни карти, номера на социални осигуровки, пароли за достъп. След което в течение на две седмици закупили шест автомобила, все последни и изключително скъпи модели на "Мерцедес", "Порше" и БМВ. С явното намерение да ги препродадат на вторичния пазар. Историята се разплита съвсем случайно, когато застраховател се свързва с много близък приятел на Христо в Чикаго - известен и почитан бизнесмен, за да оправят подробности по застраховките на новопридобитите автомобили. Този бизнесмен традиционно се грижи за бизнесинтересите на Христо още от времето, когато беше футболист на "Чикаго файър", и останал силно изненадан, когато научил, че Мариана, съпругата на Христо, си е купила две поршета за по-малко от седмица. Той знаел, че нито Христо, нито жена му са в Америка, и започнал да проверява случая.

Септември не става за море, прогнозира 24 часа.

В събота термометърът удря 39 градуса, ще вали на 21-и и 24-и. Времето през септември няма да е подходящо за почивка по нашето Черноморие, защото месецът ще е по-дъждовен и по-хладен от нормата. Това съобщи вчера синоптикът от TV-MET Петър Янков. През първия месец на есента през страната ни по-често ще преминават средиземноморски циклони. Обикновено през септември падат между 30 и 60 литра на квадратен метър, а температурите са между 26 и 31 градуса. Ще става за море през септември обаче в южните ни съседки. Слънчево и топло ще е тази седмица в цялата страна. Началото ще е ветровито. По най-високите върхове температурите ще бъдат под 10 градуса. Температурата на морската вода днес ще се понижи с 1-2 градуса и в северните райони ще е 22, а в южните - 24 градуса. След като утихне вятърът по Черноморието утре, е възможно да се появи мъртво течение, затова летовниците трябва да са особено внимателни, предупреждава Петър Янков. От сряда живакът постепенно ще се покачва. В четвъртък термометърът ще показва между 33 и 37 градуса.

frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама