НОВИНИ


Отвод спъна делото за глобата на Лозан Панов

0 4559 17.01.2019
Отвод спъна делото за глобата на Лозан Панов

Делото на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за наложената му глоба от 1000 лева за неподадена имуществена декларация пред Сметната палата вече е в Административния съд София-град (АССГ).


Панов е бивш председател на АССГ и това пък е станало причина за отвод на съдебния състав, който трябваше да гледа процеса на втора инстанция, пише „Лекс“.

В края на миналата година съдия Ангел Павлов от Софийския районен съд (СРС) потвърди наказателното постановление на шефа на Сметната палата Цветан Цветков, с което Лозан Панов беше глобен с 1000 лева.

 

Решението на СРС обаче не е окончателно и Панов го обжалва, тъй като твърди, че след като е декларирал имуществото си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), не е имало смисъл да го прави и пред Сметната палата. Спорът е дали тримата големи в съдебната власт – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор, трябва да подават декларации и пред Сметната палата, и пред ИВСС.

 

Според районния съд председателят на ВКС е трябвало да подаде имуществени декларации и пред двете институции, защото в тях се обявяват различни обстоятелства. В мотивите си съдия Павлов беше записал, че ако Панов го беше направил, дори и със закъснение, случаят можеше да е малозначителен.

Делото е стигнало до АССГ в края на декември и е било разпределено на състав с председател и докладчик Георги Тафров и членове Милена Славейкова и Даниела Гунева.

 

На 14 януари съставът на АССГ се е отвел от делото. Мотив за отвода е, че съдия Славейкова е била заместник-председател на съда, когато негов председател пък беше Лозан Панов. Той беше избран за шеф на АССГ в края на 2006 г., а на следващата година негов заместник стана Славейкова.

 

Според нея съвместната им работа в ръководството на съда тогава води до основателни съмнения в безпристрастността на състава, който сега трябва да гледа делото му.

 

Предстои то да бъде разпределено на нов състав. Възможно е и други бивши колеги на Панов да се отведат от него, но в АССГ работят 67 съдии и повечето от тях са назначени след 2012 г., когато той вече не ръководеше съда, а отиде във Върховния административен съд.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама