НОВИНИ


Акушерките в България са дефицит

1 4212 20.01.2019
Акушерките в България са дефицит
Около 60% от завършилите акушерки напускат България. БГНЕС

В навечерието на Бабинден – празникът на родилната помощ, който по стар стил се чества на 21 януари, статистиката показва липса на кадри и на желаещи да влязат в професията.


С около 4 хиляди са намалели акушерките у нас през последните 20 години. По данни на асоциацията на професионалистите по здравни грижи в момента в страната работят около 3 500 акушерки - около 1000 в пенсионна възраст. Най-възрастната акушерка е на 70 години, съобщава БНТ.

 

В столичната болница "Майчин дом" не достигат около 30 акушерки. Млади хора рядко кандидатстват за работа, заради ниските заплати.

 

Най-възрастната акушерка работи от 46 години в болничното заведение. Навършила е възрастта за пенсиониране през 2011-та, но продължава да работи. Заплатата ѝ е малко над минималната. Повечето младите акушерки, които скоро са постъпили на работа, искат да  натрупат повече опит и след това да замине да работи в чужбина. По данни на асоциацията на професионалистите по здравни грижи около 60% от завършилите акушерки напускат България.

 

В Медицинския университет в София всяка година приемат по около 30 акушерки. Интересът към специалността намалява. От асоциацията на професионалистите по здравни грижи стартират кампания за популяризиране на професията сред завършващите средно образование.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама