НОВИНИ


В Амстердам връщат духа на България отпреди 20 години

0 5887 09.11.2009
В Амстердам връщат духа на България отпреди 20 години
Амстердам

Morgen begint vandaag (Утре започва от днес)е мотото на празничната вечер.



Под мотото „Утре започва от днес” (Morgen begint vandaag) във връзка с 20-годишнината от падането на Берлинската стена и от началото на демократичните промени в България Централната библиотека в Амстердам, програма Europe Direct и списание „Диалог”, излизащо на български език в Холандия, организират празнична вечер, посветена на това щастливо събитие.

На 10 ноември 2009 в „Театъра на Словото” (Theater van het Woord) в Централната библиотека на Амстердам (Centrale Bibliotheek, Oosterdokskade 143) известният български блус и рок музикант Васко Кръпката ще върне публиката в атмосферата на оня възторг и ентусиазъм, който пълнеше площадите в началото на 90-те години в България.

Вечерта ще започне в 19 часа с кратък концерт на Ани Аврамова (пиано) и Мичо Димитров (цигулка), ще продължи с прожекцията на документалния филм на Иглика Трифонова „Лето господне 1990” и с дискусия на тема „20 години по-късно”. Дискусията ще бъде водена от директора на фондация „Алфред Мозер” Арян Берквенс и ще се проведе с участието на холандския политик Фриц Болкестейн и на поета и публициста Едвин Сугарев. Двама последователни антикомунисти ще анализират прехода към демокрация на Източна Европа и ще хвърлят поглед назад към мрачното време на Студената война, всеки от перспектива на своята страна на „Желязната завеса”.

Тържествената вечер ще бъде открита с кратко слово от директора на Амстердамската библиотека Ханс ван Велзен и се осъществява с любезната подкрепа на Българското посолство в Кралство Нидерландия. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама