НОВИНИ


Караниколов не признава прогнозите на БНБ за спад на инвестициите, били временни

7 4155 22.01.2019
Караниколов не признава прогнозите на БНБ за спад на инвестициите, били временни
Емил Караниколов

Статистиките на БНБ за инвестициите са временни статистики, петнадесет месеца след издаването подлежат на корекция. През 2017 излизаха анализи, че през 2017 инвестиите са по-малко от 2016. Миналата година излезе справка, че преките чуждестранни инвестии са в полза на 2017 с 380 млн. лв. Това каза икономическият министър Емил Караниколов и обвини БНБ, че избързва и греши със статистиките.


Сигурен съм, че инвестиците не спадат, повтори той. И това го казва в рамките на няколко дни по телевизора. БНБ говори за спад с половин милиард евро, докато министърът говори за прираст от милиони. Кой е прав?

 

А какво ще покаже утре докладът на ЕК? Този доклад няма да касае само България. В случая ЕК говори за т.н. бързи инвестиции, когато вкараш в банкова сметка или акции за 1 млн. лв. и това е основание,  да ти се даде гражданство. Вторият вид инвестиции са в реалната икономика,  които създават заводи, фабрики и плащат заплати. Това са инвеститори, които реално инвестират. За първите считам, че не е постигнат необходимия ефект. Нека изчакаме доклада. Но към коректните инвеститори казвам, че това не ги касае. Дали има мръсни пари, се следи от финансово разузнаване и службите. Така Караниколов коментира съобщението на Ройтерс, че Европейската комисия излиза с доклад  с предупреждение към България за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденец.

 

Влизането на закона за горивата щеше да доведе до протести и затваряне на границите, коментира още той горещата тема противопоставила КРИБ и Валентин Златев.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама