НОВИНИ


Парламентът решава отлагането на закона за горивата

0 3849 23.01.2019
Парламентът решава отлагането на закона за горивата
Сградата на Народното събрание. БГНЕС

Народното събрание ще решава дали да отложи закона за горивата. Следваща точка от дневния му ред са промени в Закона за защита на личните данни.


Парламентът ще гледа на първо четене предложението да бъде отложено влизането в сила на т. нар. закон за горивата, според проектопрограмата на НС.

 

Предложението е за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход, придобил популярност като законът за горивата. Инициатор на промените е Министерски съвет, а те предвиждат направените през лятото на 2018 г. изменения да влязат в сила на 1 юли тази година, вместо на 28 януари.

 

Собствениците на малки бензиностанции обаче остават в стачна готовност и настоявайки за отлагането на закона, продължават да изразяват мнение, че той ще доведе до фалити и в никакъв случай няма да успее да се пребори със сивата икономика. Те настояват още да бъдат поканени за участие в работна комисия, която да прецизира текстовете.

 

Според протестиращите законът е лобистки и обслужва интересите на големите играчи на пазара на горива. Към недоволните се присъединиха и различни представители на браншовите организации на миннодобивната индустрия и металургията, както и от строителите. Оплакването на всички е едно – законът е твърде рестриктивен, съобщава БГНЕС.

 

Предвижда се и второ гласуване на изменения в Закона за защита на личните данни.

С тези промени се разширяват задачите и правомощията на Комисията за защита на личните данни, като единствен надзорен орган в България.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама