ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 11 ноември

0 4058 10.11.2009
Пресата на 11 ноември

Вестниците пишат за това, че било откраднато и от ланския сняг; за пороите, потопили Западна България; за брачен договор, спасяващ длъжници.



Бойко Борисов: От ланския сняг също откраднаха – 132 млн. лв., пише Дневен Труд.

“От поведението на президента в следващите дни ще съдим дали е останала стена. Дали това ще им е последният бастион, или те са се реформирали. Надявам се той да осъзнае, че времето на тройната коалиция е минало, да се осъзнаят реалностите в момента, да се произнесе за грешките и престъпленията буквално, които са правени от предишните, и да се опитаме да работим занапред нормално като институции”, това заявява премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Берлин, цитиран от “Труд”. Ако бях на мястото на президента, щях да се замисля за ланския сняг. 132 млн. са откраднати... Не е чистено за тези пари. За 4 години не чух нито веднъж да се изкаже срещу крадците, а сега се опитва да ни иронизира. Как не се изказа, когато Татяна Дончева каза, че целия им преход са направили спортистите, сиреч тя им каза кой е създал мутрите с червените куфарчета? Що не излезе тогава? Мълча. Що не излезе по Марио Николов да се изкаже, когато го вкарахме в доклада на ОЛАФ? Мълчание. Съжалявам, но нека той да си гледа неговата работа, ние – нашата”, казва още Борисов.

Порои потопиха Западна България, описва Дневен Труд.

Мощни дъждове брулиха села и градове в Западна България вчера. 32 л/кв. м се изляха за 18 часа в Гоце Делчев, а 25 л/кв. м в Благоевград. Заради потопа 26 села в Кюстендилско останаха без ток. А река Бистрица излезе от коритото си, отнесе мост и подкопа международния път за Гюешево край кюстендилското с. Гърляно. Потопът откъсна от света и села в Огражден планина, свлачище заплаши да затрупа алея в Морската градина във Варна.

Спират плащане на имоти в брой, установява 24 часа.

Всички разплащания по имотни сделки да стават само по банков път от догодина, предвиждат промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, които правителството ще обсъжда в сряда. Според тях от януари продавачът и купувачът ще трябва да посочват пред нотариуса сметката, по която ще извършват плащанията. Тя може да е в избрана от тях банка или в специална сметка на нотариуса. Условията за внасянето на сумите по нея ще се уреждат с писмено споразумение. За да бъдат спокойни гражданите за парите си, е предвидено да не се допуска принудително изпълнение върху средства по специални банкови сметки за задължения на нотариуса.

ЧЕЗ се закани: 3% скок и плащате ток на месец, цитира 24 часа.

С 3% да поскъпне тока догодина в Западна България, са поискали от "ЧЕЗ Разпределение". Компанията мотивира поскъпването с планираното връщане на месечното отчитане на ток, което щяло да я натовари с допълнителни разходи.
Енергото е внесло в петък и жалба в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране срещу решението на Върховния административен съд за незабавно преминаване към едномесечно отчитане на сметките, съобщи шефът на регулатора Ангел Семерджиев. През миналия месец ДКЕВР определи, че едномесечното отчитане трябва да влезе в сила от 1 февруари 2010 г.

Брачен договор спасява длъжници, научаваме от 24 часа.

Ново спасение в брачните договори видяха банкови длъжници. Семейство вече успя да надхитри банка, като сключи брачен договор след 20 години съвместен живот. Столичен бизнесмен закъсал финансово и не могъл да погаси кредит. Тогава кредиторите го подгонили и били на път да му вземат голямото жилище в столицата и вила в провинцията. Бизнесменът обаче преценил, че апартаментът, в който отглежда децата си, му е по-ценен. Затова той и съпругата му сключили брачен договор, в който записали, че жилището принадлежи само на жената. Така на практика банката остана ощетена, тъй като нямала с какво да покрие неплащания заем.

Само продажбите на храни и напитки продължават да растат, съобщава Дневник.

Състоянието на промишленото производство в България леко се е подобрило през септември, но данните от търговията на дребно показват, че продължават да растат единствено покупките на хранителни стоки, цигари и напитки. Последната анкета на Ройтерс за бизнес климата в Централна и Източна Европа за октомври също отчита подобрение. България е сред четирите държави, в която очакванията излизат на плюс, но нивото на бизнес климата е под средното за региона.

Свилен Нейков даде на съд ЦСКА за 350 000 лв., информира Новинар.

Спортният министър Свилен Нейков сезира съда за задълженията на ЦСКА от близо 350 хиляди лв. към подопечното му ведомство, като в същото време е сигнализирал и БФС за създалата се ситуация. Мнозина видяха в действията му постъпки към повторно отнемане лиценза на "армейците", което обаче категорично бе отречено от Нейков. Той разкри още, че вече е внесъл искова молба до Софийския градски съд за решаване на финансовия спор с ЦСКА. Веднага след внасянето на документацията в съда босовете на ЦСКА се срещнаха с и.д. кмет на София Минко Герджиков в присъствието и на адвокати на спортното министерство. Според клубния президент Димитър Борисов сбирката е минала спокойно и са били договорени плащанията.

Нагласена поръчка за метрото в София, разкрива Дума.

Консорциумът "Метробилд" е спечелил поръчката за строежа на втория метродиаметър по доста съмнителен начин. За това алармира вчера лично лидерът на БСП Сергей Станишев. Той изнесе данни, които според него доказват, че в търга е имало много нередности. След пренебрегване интереса на общината, консорциумът печели поръчката с оферта от 53 милиона, като по данните на БСП е имало поне две други оферти с по-ниски предложения. От БСП смятат, че информацията много ясно показва нарушения и изразиха надежда, че прокуратурата ще се самосезира.
Социалистите излязоха и с политическа позиция относно искането за импийчмънт на президента. Според тях това ясно показва пореден опит за груб натиск върху президента и президентската институция. От БСП смятат, че с исканото отстраняване на президента се поставя още един съществен проблем - за промяна в държавното устройство и функционирането на политическата система. Част от силите в десницата отдавна имат желание за това, убеден е членът на Изпълнителното бюро Бойко Великов. Всичко в нашата държава в момента се върши в посока на интересите на един човек, коментира лидерът на БСП Сергей Станишев.

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама