НОВИНИ


Лекарите в Спешната помощ намаляха наполовина, търсят се 200 медици

2 4117 26.01.2019
Лекарите в Спешната помощ намаляха наполовина, търсят се 200 медици

Има ли вероятност да останем без Спешна помощ? От началото на годината лекарите, които работят там, са вече наполовина от необходимото. Търсят се 200 медици. Въпреки че работещите в системата от години алармират, че са застрашен вид, днес те вече са наистина на изчезване. След 10 години, 60% от тях ще бъдат пенсионери.


"Много от колегите нямат желание да работят в Спешна помощ, тъй като нашата работа е изключително стресова, изключително тежка... От друга страна, разбира се, рисковете от катастрофи, рисковете от агресия на пациентите, рисковете от различни заразявания от инфекциозни заболявания", каза в "Събуди се" д-р Делян Георгиев, началник-смяна в Спешна помощ - София.

 

По данни на софийската Спешна помощ между 60 и 70% от повикванията съвсем не са спешни - проблем, който се задълбочава все повече на фона на изчезващите медици.

 

Линейките на смяна към Спешна помощ - Монтана в момента са три. Поради липсата на лекари, по-често с тях пътуват фелдшери - като Огнян Тончев, който работи в системата от 39 години.

"Има дни, в които почти не слизаме от линейката. Остават ми още осем месеца до пенсия и не мисля да оставам да работя", заяви Тончев.

 

Повече от 10 спешни медици търсят и в Кюстендил заради големия район и трудно достъпните места. За да достигнат до отдалечените планински села, лекарите понякога вървят пеша в продължение на час. Понякога носят и пациентите на ръце.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама