СВЯТ


Русия и Китай блокираха проектодекларацията на САЩ за Венецуела

1 4585 26.01.2019
Русия и Китай блокираха проектодекларацията на САЩ за Венецуела
Венецуела

Американска проектодекларация на Съвета за сигурност на ООН за Венецуела, целяща да се предостави ”пълна подкрепа” на венецуелското Национално събрание, ръководено от опозиционера Хуан Гуайдо, бе блокирана от Русия и Китай, съобщиха дипломати, цитирани от Франс прес и БТА.


Текстът изразява пълна подкрепа за Националното събрание на Венецуела, като "единствената демократично избрана институция", подчертава ангажимента на венецуелския парламент да възстанови демокрацията и правовата държава в страната, отбелязва нелегитимността на последния изборен процес в страната и заклеймява насилието спрямо демонстрантите от страна на силите за сигурност.

 

Русия е отстранила от текста всички тези моменти и с подкрепата на Китай е нарушила процедурата за мълчаливо съгласие сред 15-те членки на съвета, целяща да бъде приет документът, посочва АФП.

 

Освен Русия и Китай, против са били също Южна Африка и Екваториална Гвинея, предаде Ройтерс. Според дипломатически източник, цитиран от Франс прес, проектът е провален - текстът, предложен от Русия, се ограничава с искане за политически диалог във Венецуела, което е неприемливо за САЩ.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама