НОВИНИ


Откупихме портрет и ценни предмети на княз Александър I Батенберг

5 4069 28.01.2019
Откупихме портрет и ценни предмети на княз Александър I Батенберг
Александър Батенберг

Българската държава, чрез министъра на културата, откупи портрет и ценни предмети, принадлежали на княз Александър I Батенберг, на търг, организиран от аукционна къща в австрийската столица Виена.


„Беше страхотна емоция. Всички сме в голяма еуфория. Огромна благодарност към премиера Бойко Борисов и министър Владислав Горанов“, коментира след приключването на наддаването министър Боил Банов, на което той присъства лично, съобщиха от пресцентъра на министерството на културата. Министърът отбеляза, че на тях дължи и тактиката да не се оповестява участието на държавата в търга предварително. „Беше важно да придобием тези ценности за българската държавност, но беше важно това да се случи и на разумна цена“, обясни той.

Предметите са най-известният оригинален портрет на Княза с царски инсигнии от художника Карл Дилиц и три подноса, дарени от жителите на Русе, Ловеч и Берковица по повод началните години на неговото управление.

През 2019 г. се навършват 140 години от избирането на Александър Батенберг от Великото Народно събрание за княз на България.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама