НОВИНИ


Вложител в КТБ осъди БНБ

3 4935 31.01.2019
Вложител в КТБ осъди БНБ
През 2014 г. управител на БНБ беше Иван Искров, а тогавашните подуправтили, взели решенията за КТБ все още работят в БНБ.

КТБ затвори на 20 юни 2014 г. и вложителите трябваше да чакат до 4 декември 2014., за да получат парите си. В нарушение на директива на ЕС Централната банка е забавила изплащането на гарантираните депозити. Това е постановил Административният съд във Варна.


Вложителят във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Николай Кантарев, заради чието дело срещу Българската народна банка (БНБ) беше сезиран Съдът на Европейския съюз в Люксембург, е осъдил централната банка да му плати 1835,72 лв. Обезщетението, което се присъжда на Николай Кантарев, всъщност е разликата между законната лихва за забава за този период и начислената по влога му.

 

Административният съд във Варна е приел, че БНБ е нарушила правото на ЕС, като е забавила решението за обявяване на депозитите в КТБ за неналични. То пък е довело изплащането на гарантираните влогове едва на 4 декември 2014 г. Според съда депозантите е трябвало да започнат да получават парите си от Фонда за гарантиране на влоговете в банките още на 25 юли 2014 г.

 

Съдията по делото Искрена Димитрова приема, че забавянето на БНБ в разрез с правото на ЕС е продължило от 25 юли 2014 г. до 6 ноември 2014 г., когато беше отнет лицензът на КТБ и реално беше задвижена процедурата по изплащане на гарантираните депозити, съобщава lex.bg.

 

След като вече има осъдително спрямо БНБ решение на български съд, всеки вложител може да осъди централната банка и да поиска дължимото обезщетение. След решенията на Люксембургския и Варненския съд става ясно, че БНБ са нарушили правилата, въпреки, че упорито твърдяха, че няма такова нещо.

 

Пълното решение на Административният съд във Варна може да видите ТУК.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама