НОВИНИ


ЕС ще съди Лондон за 39 млрд. лири

3 4610 01.02.2019
ЕС ще съди Лондон за 39 млрд. лири

Европейският съюз щe поиска от Великобритания цялата сума, дължима за напускането й, дори и да се стигне до Брексит без споразумение. Ако се наложи, блокът ще предприеме юридически действия, за да получи 39-те милиарда лири, договорени по време на преговорите с британския премиер Тереза Мей, съобщи в. ”Дейли експрес”.


Плановете, които ще разгневят привържениците на Брексит, са разработени в Брюксел, за да се гарантира, че бюджетът на Евросъюза няма да се провали при развод без сделка. Висш представител на ЕС е подчертал, че "всички ангажименти, поети от 28-те страни членки, трябва да бъдат изпълнени от 28-те страни членки". "Това е в сила и при сценарий за развод без сделка, когато от Великобритания ще се очаква да продължи да спазва всичките си ангажименти, които е поела по време членството си в Европейския съюз", е заявил още той.

 

Привържениците на Брексит на Острова се надяват опасността да изгуби милиарди лири да направи Брюксел по-отстъпчив, така че да се съгласи в последния момент на компромис, отбелязва "Дейли експрес". Човек от Европейската комисия обаче изобличил опитите за сплашване и заявил, че комисията иска да избегне "трудните за управление разрушителни и внезапни обстоятелства". "Ако искате да останем приятели, не бива да се съдите с нас", подчертал още той.

 

В споразумението за напускане на ЕС, което срещна сериозна съпротива в Камарата на общините, Великобритания се съгласява да плаща на общността до 2020 година, включително и за евробюджета. Така тя ще покрие своите задължения и ще отвори вратата за бъдещо партньорство.

 

Великобритания ще формулира до няколко дни предложения, които да представи на Европейския съюз в опит да уреди въпроса с ирландската граница след Брексит, каза междувременно британският външен министър Джереми Хънт. По думите му е твърде рано да се каже дали може да е необходимо удължаване на процеса на Брексит.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама