НАРОДЕН ГЛАС


Дайнов: Днешните популисти носят зараза като Хитлер и Мусолини

18 8398 09.02.2019
Дайнов: Днешните популисти носят зараза като Хитлер и Мусолини

Целта на популизма и на фалшивите новини, за Евгений Дайнов, е да обезсилят обществото и то да се предаде на по-силния, а не да следва правилата. Според Мария Спирова ние трябва да спираме фалшивите новини, да не ги допускаме да се разпространят и чрез социалните мрежи.


Евродепутатът Светослав Малинов бе организатор на дискусията "Новият популизъм и фалшивите новини". В нея участваха политологът Евгений Дайнов и журналистът Мария Спирова, която пристигна от Великобритания за участие във форума.

 

За политолога с китара Евгений Дайнов днешните популисти носят същата зараза, каквато е носел Мусолини, като е бил на 20, или Хитлер, когато е бил на 20 и няколко. "Това са хора, които, ако имат достатъчно власт, достатъчно дълго време, са способни да сринат европейската цивилизация и затова трябва да ги наблюдаваме изкъсо", каза Дайнов.

 

Според него начинът да се спрат фалшивите новини е да знаем каква е целта на фалшивите новини.

 

За Дайнов тя е елементарна: "да ни отучат да вярваме на когото и да било, на каквото и да било, за да стигнем до извода, че всички са маскари, всички лъжат, нищо не е възможно да се случи, да се подчиня на силния на деня. Това е пак идеята на популизма - да се подчиняваме на сила, а не на правила".
Еколози: Правителството разпространява фалшиви новини за Пирин


Според него това е целта и на фалшивите новини. "Когато си обезверен, че има истина, обезверен си, че има положителни герои, подчиняваш се на силата. Този който е най-силен до тебе, отиваш, целуваш ръка, примиряваш се и това е положението", заяви Евгений Дайнов.


Журналистът Мария Спирова смята, че не можем да заглушим фалшивите новини, защото те са навсякъде около нас. "Това е - отиваш в морето, плуваш, - ще се намокриш. Това, което можем да направим, е да познаваме собствените си предразсъдъци и да не позволяваме на фалшивите новини да минават през нас, ние да се превръщаме в техния продукт и в тяхната антена", каза Спирова.

 

Тя даде пример, че при споделяне в социалната мрежа Фейсбук дори на информация или картинка с коментар: "Това е ужасна глупост", то през няколко други проследявания и споделяния, достига до някой, който казва: "Да, това е моето нещо, това е истината".

 

Фалшивите новини трябва да спират с нас. Това трябва да е дискусия, която се води постоянно. И когато фалшивите новини се променят като стратегия, ние да се променяме с тях, категорична е Спирова.


Според евродепутата от ЕНП/ДСБ Светослав Малинов популизмът не е идеология. Според него това е начин на правене на политика. При всички положения разделя обществата, създава фалшиви врагове, за да събира гласове.

Той е категоричен, че популизмът е разрушителен за демокрацията, независимо, че някаква доза популизъм има у всички, има все пак партии, които се хранят само от популизъм.

 

"Аз вярвам в истинско, дълбоко, изначално образование, свързано с новите технологии. Мисля, че образователните системи в ЕС в момента създават методики, за да могат неговите граждани да бъдат образовани как да разпознават и никога да не се поддават на този тип фалшиви новини. Ние в момента сме хванати в крачка и затова фалшивите новини са толкова мощни. Аз съм убеден, че предстои техния залез, без разбира се, да предричам тяхното изчезване", категоричен е Малинов

 

Според него социалните медии са виновни за разпространението на фалшивите новини. Той изтъкна признанието и на големите шефове на социалните мрежи, коти признаха, че са неподготвени. Гугъл, Фейсбук са готови да сътрудничат, виждайки разрушителните последствия от фалшивите новини, каза Малинов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама