НОВИНИ


Протест в Бургас против закриването на болница

1 4551 09.02.2019
Протест в Бургас против закриването на болница
БГНЕС

В Бургас събират подписи в подкрепа на Кардиохирургичната болница. Болницата може да затвори заради високия наем от 204 000 лева, който е принудена да плаща от края на февруари, съобщи БНТ.


Тази сума е достигната след публичен търг от държавната бургаска университетска многопрофилна болница, собственик на помещенията, където е разположена кардиоболницата.

 

На обявения търг се явява кардиоболница от Плевен и при наддаването цената на наема се увеличава. Лекарите и сестрите от кардиохирургията апелират държавата и общината да се намесят и да не се стига до закриване.


Припомняме, до решението се стигна, след като медици от общински болници в цялата страна изразиха недоволството си от ниските възнаграждения. В края на януари медиците от Козлодуй излязоха на протест. Те поставиха и 10-дневен срок на Ананиев да разреши проблема с нищожните заплати. Медиците бяха подкрепени и от своите колеги в Карлово.

 

Премиерът Бойко Борисов се зарече, че докато е на власт, няма да закрива болници. Той разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната.

 

От своя страна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че се обмисля идеята да се осигурят средства за общински болници чрез предоставянето им на "защитен" статут.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама