НОВИНИ


Президентът одобри в крайна сметка Бъчварова за посланик в Израел

5 4373 12.02.2019
Президентът одобри в крайна сметка Бъчварова за посланик в Израел
Румяна Бъчварова

Президентът в крайна сметка е одобрил назначаването на началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова за посланик на България в Израел.


Бъчварова трябваше да замине за новото си назначение още миналата година, но през есента се разбра, че държавният глава има възражения спрямо кандидатурата й, както и редица други, предложени от Външно министерство, и съгласувателната процедура за нейната номинация за поста не бе успешна. Бъчварова заминава за дипломатическата мисия без да е дипломат от кариерата, а по линията на политическите назначения.

 

Има и още една размразена посланическа кандидатура, тази на бившия ни посланик в Париж и Рим Марин Райков, който, като служебен премиер, се бе самоназначил на римската си мисия. Според правителствени източници, цитирани от Епицентър, Райков е оказал неимоверен натиск върху високопоставени членове на кабинета, за да замине за новото си назначение в Лондон без да прекъсва с престой в София, както изисква законът.

 

Предшественикът му Константин Димитров пък вече е напуснал британската столица отпреди няколко дни, въпреки че там страстите около Брекзит са в разгара си.

 

И Бъчварова, и Райков бяха сред трудните за съгласуване кандидатури между президентството и изпълнителната власт, които изпратиха първата партида от 10 нови дипломати зад граница още преди половин година.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама