У нас хиляди тонове храна всяка година отиват на боклука. Причината - домакинствата купуват повече продукти, отколкото са им необходими. Административни процедури пък затрудняват производители и магазини да даряват хранителни продукти с малък срок на годност. По този начин тонове годна храна не достигат до най-бедните българи.
Всяка година 88 милиона тона годна храна отива в контейнерите за боклук в страните от Европейския съюз. За България няма точни данни. Предполага се, че загубите на храна възлизат на 670 хиляди тона годишно, допълва БНТ.
Това количество е достатъчно да осигури два пъти на ден хранене в продължение на година на милион и половина българи в затруднено положение.
Най-много разхищават домакинствата. Следват преработвателната промишленост и заведенията. Проучване на Европейската комисия показва, че българите не разбират съвсем написаното на етикетите. Масово не се прави разлика между "използвай преди" и "най-добър до".