НОВИНИ


Правителството иска промени в законите за чужденците и за личните документи

1 3692 13.02.2019
Правителството иска промени в законите за чужденците и за личните документи

Промените предвиждат без виза да влизат в страната чужденци, които вече имат разрешително за пребиваване. Урежда се статутът за пребиваване на непридружени деца-чужденци и се улеснява престоят на сезонни работници.


Правителството е предложило да бъдат направени промени в Закона за чужденците в Република България, съобщава пресцентърът на Министерски съвет.

 

Предвидени са редица допълнения и изменения в Закона за български документи за самоличност и в Закона за влизането, пребиваването и напускането на България на гражданите на ЕС, които не са български граждани, и членовете на техните семейства. 

В Закона за български документи за самоличност се въвежда нов вид документ, който ще се издава на децата-чужденци, предвиден е срок за издаването и за пребиваването на чужденци.

 

Създава се възможност, чужденец с валидно разрешение за продължително, дългосрочно или постоянно пребиваване у нас, да може да влиза в страната без виза. Предвидено е допълнение с оглед въвеждането на нова структура, компетентна да издава разрешения за продължително пребиваване на чужденци.

 

Предлаганите промени изчистват и досегашните административни тежести по пребиваването на висококвалифицирани и сезонни работници. Според досега действащия закон, при смяна на работодателя в периода на пребиваването им у нас, на тези хора им се налага да кандидатстват за нова виза за дългосрочно пребиваване. 

 

Урежда се и статутът за пребиваване на непридружени деца-чужденци чрез издаване на разрешение за продължително пребиваване в страната до навършване на пълнолетие. Прецизират се правомощията на компетентните държавни структури по отношение на грижите, които се полагат спрямо тях.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама