НОВИНИ


Харалан Александров: Случаят в Кюстендил е характерен за културата на гетото

2 4276 18.02.2019
Харалан Александров: Случаят в Кюстендил е характерен  за културата на гетото
Харалан Александров

Пиян млад човек убива друг пиян млад човек. Очевидно става дума за примитивна форма на конфликт, характерна за културата на гетото. То се характеризира с безнаказаност, масова злоупотреба, отказ от закони и правила. Резерват на това, което беше България преди години. Цялата територия бе завладяна от насилие.


В това общество насилието е концентрирано в ромските гета. Престъпността е явление на гетото. Тези хора са израстнали в култура на насилие. Това каза социалният антрополог Харалан Александров по БТВ по повод криминалния инцидент в Кюстендил, при който един мъж беше убит. В студиото се заради спор с другия гост на предаването Цветелин Кънчев. Той обясни, че за насилието са виновни социалните мрежи, където все по-често се пишело за сапун и Хитлер.


Ученият  възрази: „Има убийство, освен виртуалният свят, има и физически. Трябва ли да се интегрират ромите? Трябва ли да ходят на училище или да следват гетото. Политиката на интеграция се случва. Много е лесно  да се хвърлят празни приказки в ефира. Голяма част от средствата за роми, не отиват при тях. Най-наивната мярка е, че тези хора можеш да ги вкараш в казармата и да ги научиш да работят.

 

Цветелин Кънчев призова Каракачанов да каже на кого са дадени  парите за интеграция на ромите. „Защо всички се слагат под общ знаменател? Има гета и гета. В Сандански не можеш да разбереш къде започва ромската махала и къде свършва. В най-бедната част на България има най-образовани цигани. Един възрастен циганин бере душа заради сбиването. Младежите са били надъхани от социалните мрежи. Там се палят фитилите на младежите. Те пият питиенце и нещата стават. Дайте ми три имена на неоплювани национални герои? Циганската тема се използва за отклоняване на вниманието.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама