НОВИНИ


Румен Радев: Най-добрата почит към Апостола e съзнанието, че не думи трябват, а дела

1 4113 19.02.2019
Румен Радев: Най-добрата почит към Апостола e съзнанието, че не думи трябват, а дела
Румен Радев БГНЕС

Преди 146 години тук, на това място, бе обесен Васил Левски. Оттогава ние се явяваме на символичен рапорт пред паметника му, за да му кажем какво става с неговата и нашата България, с чистата и свята република, с братството без оглед на вярата.


 Това заяви в тържественото си слово президентът Румен Радев по време на официалната церемония по отбелязването на 146-ата годишнина от гибелта на Васил Левски в София.

 

От дякона не ни останаха много написани думи, но и те са достатъчни, за да разберем какво мисли той за нашето време, каза още Радев.

 

,,Още ли народната работа стои над всичко или вече просто ѝ казваме политика? Васил Левски казва, че в републиката всеки ще му се държи сметка за делата... но така ли е днес? В бляновете си великият карловец вижда как хората избират свободно своите управници и в тази нова България всичко зависи от висшегласието. Днес и това право е обект на посегателство. Неслучайно пред османските власти Левски изрича едни горчиви думи: „И нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия“. Неговите портрети висят в много кабинети, като икони в запусната черква, но вярата в родината и волята за истина и правда са по-силни. С тях събуди цял народ и го поведе към свободата. Показа ни, че дори робът може да е свободен, както може и свободният да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор, въпрос на борба. В тази борба Левски загуби себе си, но спечели за цял народ. Днес най-добрата почит към Апостола не са венците, а съзнанието, че не думи трябват, а дела. Че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а в нашите дружни усилия'', каза още държавният глава.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама