БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Словения подписа - „Южен поток” може да започва

2 8020 15.11.2009
Словения подписа - „Южен поток” може да започва
Руска карта на трасето Lentd.ru

Русия подписа междуправителствен договор със Словения за строителството на газопрвода „Южен поток”, съобщават всички руски агенции. Подписите станаха факт след среща между премиерите на Руската федерация Владимир Путин и министър-председателя на Словения Борут Пахар.



Русия завърши един много важен етап – подписването на договора от всички партньори, което дава път на проекта за газопровода, заявил Путин след срещата в Ново Огарево.

Проектът за строитеството на газопровод от Русия към страните от Южна и Централна Европа е инициатива на „Газпром” и италианската компания ENI. Работата по него започна през 2007 г. „Южен поток” трябва да мине по дъното на Черно море, през икономическата зона на Турция, оттам в България, където се разделя в две посоки: едната минава през Гърция и Италия, а другата – през Сърбия, Унгария, Словения и Австрия.

Планира се пропусквателната способност на „Южен поток” да достигне 63 млрд кубически метра газ за година. Според проекта, газопроводът трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2015 година.

Позицията на България в този проект е ключова и само от българските политици зависи как ще защитят интересите на страната, коментират специалисти. В един момент именно България може да бъде държавата, от която да зависи подаването на газ за немалка част от Европа. Това е предимство, което трябва да се използва. Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама