ХРАНА И ВИНО


Целина, горчица, яйца и мляко са новите алергени

0 6689 24.02.2019
Целина, горчица, яйца и мляко са новите алергени

Постоянно променящите се хранителни навици и въвеждането на нови храни на пазара правят хранителните алергии са все по-обсъждана тема сред обществото.


Различните видове ядки, млека, яйца, или така наречените класически алергени са част от нашето ежедневие. Въпреки това съществуват и така наречените "нововъзникващи" алергени, които все още не са толкова известни, но те могат да бъдат причина за сериозни алергии, отбелязва БТВ.

Във Франция Националната агенция за безопасност на храните, околната среда и здравето (ANSES) беше сезирана от Министерството на здравеопазването да направи списък на новите научни данни и да предложи насоки за по-добро управление на тази проблематика.

Понастоящем само 14 алергени в списъка, създаден от Европейския съюз, трябва да бъдат докладвани на опаковката  на продуктите:

– Зърнени култури, съдържащи глутен (т.е. пшеница, ръж, ечемик, овес, лимец, камут или техните хибридизирани щамове) и продукти от тези зърнени култури;

– Ракообразни и продукти от ракообразни;

– Яйца;

– Риба;

– Фъстъци;

– Соя и соеви продукти;

– Мляко и млечни продукти (включително лактоза);

– Ядки, а именно бадеми, лешници, орехи, кашу, пекани, бразилски орехи, шам-фъстъци, орехи от макадамия и ядки от Куинсланд, както и продукти от тези плодове;

– Целина;

– Горчица;

– Сусам;

– Серен диоксид и сулфити в концентрации над 10 mg/kg или 10 mg/l, изразени като SO2;

– Продукти от лупина;

– Продукти от мекотели.

Киви, елда и козе мляко например се появяват в списъка на „нововъзникващите“ алергени. „ANSES“ препоръчва информацията за тяхното присъствие в храните да стане задължителна.

Докладите, получени от мрежата на Allergo Vigilance (RAV), идентифицираха нови алергени: елда, мляко от дребни преживни животни (кози и овце), киви, кедрови ядки, галактоза (налична в месо от бозайници), грах и леща. Най-силно е въздействието им при децата.

"Тези алергени представляват риск от анафилаксия, т.е. тежки алергични реакции, понякога по-сериозни от задължително споменатите алергени, включени в Приложение II на европейския регламент № 1169/2011", предупреждава ANSES.

Поради това ANSES препоръчва редовно подновяване на списъка с хранителни алергени, които трябва да бъдат докладвани, за да се предотврати риска от сериозни реакции.

Френското изследване също така показва, че два важни фактора като алкохол и тютюн утежняват тежките алергични реакции (анафилаксия) при възрастните.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама