НОВИНИ


АЕЦ ”Белене” може да бъде достроена от ”Росатом” в кратки срокове

4 3736 04.03.2019
АЕЦ ”Белене” може да бъде достроена от ”Росатом” в кратки срокове
АЕЦ ”Белене”

Държавната руска корпорация „Росатом“ е готова, наравно с други претенденти, да участва в конкурса за възобновяване на строителството на атомната централа „Белене“ в България и е способна да завърши изграждането на този обект в кратки срокове.


Това заяви първият заместник-ръководител на руската правителствена администрация Сергей Приходко преди визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в София, предаде БНР.

 

„Сега ние виждаме конструктивната нагласа на настоящото българско правителство, което има намерение да даде рестарт на съоръжението АЕЦ Белене“, отбелязва Приходко.

 

По думите му Русия притежава най-добрите реактори в света, отговарящи на най-висшите изисквания за безопасност, а „Росатом“ е лидер в изграждането на атомни блокове.

 

Приходко също така припомни, че основното технологично оборудване на централата вече е произведено и се намира в България. Той заключи, че веднага щом в София бъдат взети необходимите решения, може да се пристъпи към предметни консултации, в това число и относно финансово-икономическия модел на проекта и възможните форми на неговата поддръжка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама