НОВИНИ


Румен Петков и Георги Ганев за руската визита: Не обеднихме Медведев, че имаме гаранции от ЕК

6 4450 05.03.2019
Румен Петков и Георги Ганев за руската визита: Не обеднихме Медведев, че имаме гаранции от ЕК
Румен Петков и Георги Ганев

Тепърва предстои да разберем какво са си говорили по време на разговорите между Борисов и Медведев. Ние не обеднихме руския премиер, че имаме гаранции от ЕК. Задължителна е диверсификация, но с категоричното условие, че България купува най-евтината газ.


Това заявиха Румен Петков и Георги Ганев в предаването „Лице в лице“ по бТВ във връзка с посещението у нас на председателя на Руската федерация Димитрий Медведев.

 

Румен Петков започна с това, че сме били неподготвени за това посещение. "Имаше очаквания за по категорична позиция относно становището на Европейската комисия.", каза той.  Според думите му ако се върнем назад и видим провалите в различни проекти в енергетиката ще видим всички пропуски, които сме допускали. Сега се борим да транслираме руска газ, която ще дойде от Турция. Но ние вече 30% от трансфера сме го загубили, защото остава в Турция.

 

Ние не обеднихме руския премиер, че имаме гаранции от ЕК. Правителството пропусна или поне не стана ясно да са се борили за пряка доставка на руска газ. Това е бъдещето, ако искаме добра цена.  Цените които плащаме показват, че имаме добра ценова политика, смята още Петков.

 

Георги Ганев смята, че тепърва предстои да разберем какво се е разговаряло на разговорите между Борисов и Медведев. Според него шоуто което видяхме показва някакви напредък, но още не знаем какво става наистина с АЕЦ "Белене" и "Турски поток". Има все още много неясноти.

 

Според Ганев няма пречка да се строи АЕЦ „Белене“, но трябва да се отговори на новите изисквания, които са много завишени след аварията във Фукушима. По думите му са завишени изключително много изискванията за сигурност и безопасност и старите параметри не важат, както твърди Теменужка Петкова.

 

Петков му опонира, че има направена оценка след Фукушима и тя показва, че всички тестове са преминати успешно. "Унгария мина по същия път, с тази разлика, че тя строи с държавни средства. От АБВ настояваме за незабавна процедура за отпочване на строежа на „Белене“.", каза Петков и попита Ганев, след като не мисли, че проекта може да започне веднага, защо не си купува само от ВЕИ-тата ток за 315 лева за мегават.  "Аз искам да си купувам от държавната Марица и не искам да плащам на други собственици", каза Петков. Според него който в момента тръгне да говори за цената на "Белене" ще спекулира, защото тя изобщо не е ясна, а Борисов  е заел принципна и категорична позиция по този въпрос.

 

Георги Ганев му отвърна, че в "Демократична България" смята, че този проект няма как да излезе на печалба.

 

Ганев коментира още, че няма интерес да има независим хъб за газ на Балканите. "Но за да има такъв хъб на г-н премиера му липсват няколко неща", каза още Ганев. И според него е вярно, че руският газ е по-евтин.

 

Според думите му е приоритет за България да се диверсифицират доставките от различни източници на газ, които да минават през едно хранилище. Тогава може да име добра цена, защото сега руския газ е по-евтин, но това не значи, че в бъдеще пак ще е така. "Говорим за една огромна тръба от Турция към Сърбия, което е много сериозен проект, дългогодишен, а ние два конектора не можем да завършим", каза Ганев.

 

Според Румен Петков коментираната цена за изграждането на тази тръба е 3 милиарда евро. Важно е да се отбележи, че българската държава няма да прави микс, но ще гарантира ниска цена за домакинствата. Гърция има национален терминал, който може да ни обслужва. Не знам какво ни кара да инвестираме в гръцки частен проект, каза още Петков.  По думите му в общи линии сме диверсифицирали Мариците, като цената е 115 лева на Марица ІІІ и 77 лева на Марица ІІ, а 54 лева е енергията от АЕЦ "Козлодуй".  Задължителна е диверсификация, но с категоричното условие, че България купува най-евтината газ.

 

"Въпросът как ще построим газопровода не се коментира изобщо в Народното събрание", каза Петков. Спред него там където трябва да има санкцията я няма. "Ние ликвидирахме реакторите на "Козлодуй" и сега плащаме 54 лева. Много е смущаващо че тези неща не се коментират в НС", допълни той.

 

По отношение на незададените въпроси и темите които не са коментирани с Медведев, като например отравянето на български граждани гостите коментираха, че може и да е говорено за това, но в публичното пространство няма информация. Петков допълни, че службите ни страдат, защото от тях бяха изхвърлени много качествени хора.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама