ГЛАСЪТ


Теория на взрива. Обичам миризмата на напалм рано сутрин във Видин, рече Гешев

13 22784 06.03.2019
Теория на взрива. Обичам миризмата на напалм рано сутрин във Видин, рече Гешев
Апокалипсис над Видин... замалко...

Той пак е №1. Зам.-главният прокурор Иван Гешев! Ден след Трети март той хвърли в ужас цялата страна само с две изречения. „Видин можеше да гори една седмица. Това е директна атака срещу държавата“.


Все пак градът на Дунав бе спасен в дванайсет без пет от доблестните прокурори и полицаи. Последва извънреден брифинг, както си му е редът в такива случаи. До Гешев седеше главният секретар на МВР какмубешеимето. Армагедон не се състоя…

 

***

Историята. Две лица са се опитали да проникнат в граничното полицейско управление във Видин. В колата им имало бутилки с бензин. Разположени тайни постове из целия град обаче предотвратили евентуалния палеж.

Случаят е неприятен. Всеки опит да се проникне на територията на граничното полицейско управление извън установения ред е нарушение на закона. На мястото, предполага Гешев, най-вероятно е щял да бъде извършен палеж. Там е имало цистерна с дизел и други нефтени продукти. През улицата отсреща има бензиностанция.

 

***

Сега включете въображението си. Подпалвачите запалват бутилките с бензин и ги хвърлят в нарочената сграда. Част от тях и върху цистерната. Тя избухва. Огненото торнадо преодолява оградата от метални табла, минава през улицата – около 50-70 метра – връхлита бензиностанцията и тя - „бум“. От взрива се запалват блоковете на съседния квартал, а след това пламва целият град. И гори цяла седмица. Такава картина едва ли е имал в главата си и лудия полк. Килгор от „Апокалипсис сега“ на Копола, който изрече култовата фраза: Обичам миризмата на напалм рано сутрин… Във Видин, - допълваме скромно.

 

***

Главният секретар на МВР какмубешеимето се включил на брифинга с обяснението, че мотивите за действията на двете задържани лица не са ясни. Но май били свързани с работата на граничен полицай. Преди време на предполагаемата цел му запалили колата. След това някой искал да му запали и жилището, но сбъркал адреса. В съда това ще звучи адски убедително.  





В края на пиесата, пардон, на брифинга, прокурор Гешев казал с мъжествен, но развълнуван глас: "Благодаря за денонощната работа на Национална полиция и прокуратура Видин. Благодарение на тяхната работа се предотврати подпалването на града. Това е истината. Гражданите на града може да се гордеят с местната си полиция и прокуратурата".

***

Видинчани са се смяли най-много през 2007 г. Тогава в града се провеждал театрален фестивал „Комедия на Балканите“. На сцената излезли големи наши актьори, между които Стоянка Мутафова в „Госпожа стихийно бедствие“ и Тодор Колев в „Умирай лесно“. Иван Балсамаджиев накарал публиката да се превива от смях с „Грандиозно шоу“.

Всички прилики с действителни лица и случки не са случайни…

 

***

През 2007 г. е развенчан и един от холивудски трикове. Изследователска група начело с Чарлз Денер провежда експеримент. Двайсет пъти е хвърлена запалена цигара върху локва и съд с бензин и нито веднъж те не избухват. Дори не се запалват.


.
Зам.-главният прокурор Иван Гешев и надничащият зад него Ивайло Иванов, главсек на МВР във Видин.                                               Снимка от: dunavmost.com

 

***

Как се взривява автомобил в киното? Кадри за това е качвал в мрежата и българинът Бойко Станков, завършил магистратура по специални ефекти в National film i Television School в Англия. Един от модулите при изготвянето на магистратурата е бил взривяване на автомобил  „Saab – 95” под ръководството на Ричард Конуей, супервайзър по специални ефекти, работил във филми като „Индиана Джоунс и Храмът на обречените” , „Английският пациент” и др. Ефектите са постигнати по специален начин, но не и чрез запалване. Гешев, накарай някоя секретарка да ги вади тия неща преди брифингите, за да не се излагате.





***

В Холивуд най-използваните експлозивни компоненти са т.н. „черен прах“ - бензин, дизел, алкохол и пропан. По отделно не вършат никаква работа, затова трява да са събрани в правилното съотношение. Индивидуално всички тези вещества са запалими, но не и експлозивни. За да се постигне експлозия, те се поставят в затворено пространство, например в кутия. Обикновено не се заснемат взривове с цистерни с дизел, защото не се получава. Ползва се бензин.  

Ефектът е визуален, а щетите незначителни. Дори коктейл „Молотов“ не върши работа. Мнението е на Адолф Мишиев, шеф на руската служба за безопасност на взривете и изтъкнат експерт.

И като стана дума за горива, не е ли по-добре прокуратурата да се заеме с цените, неплатените данъци, укритите печалби, контрабандата и пр. Тогава ще пламне само един определен кръг, а Видин и цялата страна ще аплодират. Но Цацаров и Гешев чак такова въображение нямат.

 

***

Цистерна с дизел все пак е горяла - на 18 март, 2004 г. на селската гара Исани, в Грузия. Прокуратурата предположила, че е саботаж. В протокола записали: „Не се е стигнало да взрив, защото товарът е бил дизел, а не бензин или газ“.

Явно грузинците трябва да си гледат тостовете…

 

***

Разбираемо е желанието на прокуратурата и МВР да покажат колко много работят. Фалшивите сценки обаче много личат. Освен това Гешев и останалите от трупата по спасяването на Видин, знаят, че градът отдавна е изгорял. Образно казано. Населението се е стопило наполовина, безработицата шета навсякъде, икономиката е в кома, а Центъра за хемодиализа взе жертви миналата година заради нелепа повреда. Това би трябвало отдавна да разследва прокуратурата.

 

***

Когато обаче обвинението и МВР ни пробутват подобни сюжети няма как да не се запитаме защо го правят. Отговорът е лесен: така е разпоредено. А се изпълняват такива разпореждания заради зависимости. Зависимостта води до прекрачване на много граници, включително тези на закона. Ето това е опасно за националната сигурност. Взривоопасно е даже.  

Прокуратурата и МВР не се излагат за първи път, но нивото вече е с очевиден дефицит в интелектуално и социално отношение.

 

Д-р Димитър Попкутуев


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама