СВЯТ


Европейският банков орган се премества в Париж

1 3879 07.03.2019
Европейският банков орган се премества в Париж
Официално новото представителство в Париж ще бъде открито на 30 март.

Седалището на Европейския банков орган вече официално е в Париж. Церемонията по подписването се състоя във френската столица.


Европейският банков орган се премества от Лондон в Париж, съобщава БНТ.

 

Причината е Брекзит. Институцията призова да бъдат въведени схеми, чрез които да се гарантира, че вложителите в подразделения на британски банки в Евросъюза са защитени адекватно в случай на излизане на Великобритания от ЕС без споразумение на 29 март.

 

Париж бе избран пред Дъблин за седалище на Европейския банков орган, а Амстердам бе предпочетен пред Милано от страните членки да приеме Европейската агенция по лекарствата.

 

Задача на Европейския банков орган е регулиране и надзор на банковия сектор във всички страни от ЕС. Официално новото представителство в Париж ще бъде открито на 30 март, но ще заработи с пълен капацитет на 3 юни. Около 180 служители ще се прехвърлят от Лондон във френската столица.

 

"Това е едно от конкретните последствия от Брекзит. Защото вече две европейски агенции, базирани в Лондон, бяха преместени на континента. Бъдете сигурни, че уважавам решението на нашите британски приятели да напуснат Съюза, но съжалявам за него.", заяви Натали Лоазо, министър по европейските въпроси на Франция.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама