ПОЛИТИКА


За трети път България стана отличник на ЕС по корупцията

10 5886 18.11.2009
 За трети път България стана отличник на ЕС по корупцията

България за трета поредна година заема последно място сред 27 членки на ЕС по измерен индекс на корупцията.


Успокоителното е, че делим последното място с Гърция и Румъния. България, Гърция, Румъния и Македония са на 70-то място от 180 страни, изследвани в проучване на Трансперънси Интърнешънъл върху корупцията.

Данните в изследването сочат, че за тази година Румъния не е отбелязала напредък, а членството на страната в ЕС по-скоро е довело до намаляване на натиска за противодействие на корупцията.

Според скалата на изследването максимално доброто справяне с корупцията се отбелязва с 10 пункта, а минималното с 0 пункта. България е включена за първи път в Корупционния индекс през 1998 г. със стойност 2,9 пункта. Индексът на страната до 2007 г. бележи ръст и достига до 4,1 пункта, но през 2008 година той спада значително до 3,6 пункта. Индексът на четирите източноевропейски страни за 2009 г. е 3.8.

Повечето изследвани страни имат оценка под 5, като индексът на Сърбия е 3,5, а на Молдова – 3,3. Най-висока стойност на индекса за 2009 г. имат Нова Зеландия (9,4), Дания (9,3), Сингапур, Швеция (9,2) и Швейцария (9,0). “Тези резултати говорят за политическа стабилност, устойчиво законодателство за конфликт на интереси и добре функциониращи държавни институции,” заявяват от ТИ.

Нестабилните държави, в които има нестихващи конфликти, се задържат на дъното на класацията. Това са държави като Сомалия (със стойност 1,1), Афганистан (1,3), Мианмар (1,4) и Судан и Ирак(1,5). “Най-корумпираните страни са също тези с постоянни конфликти, които разяждат политиката и инфраструктурата,” коментират ТИ.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама