БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Иван Хиновски: Медведев торпилира идеята за газов хъб

9 9663 10.03.2019
Иван Хиновски: Медведев торпилира идеята за газов хъб
Иван Хиновски БГНЕС

България ще строи българската част на ”Турски поток” и АЕЦ ”Белене”. Такива заявки даде правителството ни след приключилата в началото на седмицата визита на руския премиер Дмитрий Медведев в София. Тук бяха и най-големите енергийни руски шефове - на ”Газпром” и на ”Росатом”.


След срещата Борисов-Медведев бяха дадени два сигнала от Москва - тя има интерес към "Белене", но не и към газовия хъб "Балкан".

 

"Това всъщност означава за нас торпилиране на идеята за газов хъб, защото без руския газ, ние оставаме с нулеви източници поне за момента", коментира пред БНТ Иван Хиновски, председател на Български енергиен и минен форум.

 

В момента през България преминават над 17 млрд. куб. метра газ годишно от Русия през Украйна. В страната се потребяват близо 3 милиарда. Към момента "Газпром" е сключил договор с "Булгартрансгаз" да пренасят транзитно количества към Сърбия след като завършим новата тръба. 

 

"На тези условия на Русия България нямаше друг ход, освен така да се каже да се снишава и всъщност това беше нашата политика", посочва Хиновски.

 

Другият важен проект след срещата на премиерите беше "Белене".

"Бързането и ранното спиране на АЕЦ "Козлодуй", не ми се иска да вярвам, че това е пак подсказването на "Россатом", за да може да започне "Белене". Ако сега не реализираме, извинете - нямаме кога. Имаме потребности, изяснени са много от проблемите, които съществуваха и най-важното, че го няма този силен геополитически натиск", каза още Хиновски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама