БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Компенсации от 300 млн. евро получи България за Козлодуй

1 4922 19.11.2009
Компенсации от 300 млн. евро получи България за Козлодуй

Допълнителни компенсации от 300 млн. евро за АЕЦ "Козлодуй" ще получи България през следващите четири години. Те ще бъдат преведени в четири транша, като първият транш от 75 млн. евро страната ни трябва да получи догодина. По още толкова са предвидени за 2011, 2012 и 2013 година.



Това стана ясно късно снощи, след продължително заседание на така наречената „помирителна комисия", включваща представители на Европейския Парламент, Европейския Съвет и Европейската Комисия. Те трябваше да постигнат компромис за Евробюджет 2010 и за непредвидените суми, които трябва да бъдат платени от него. Сред тях са и допълнителните компенсации за „Козлодуй".

Досега бяха договорени обезщетения в размер на 500 млн. евро, като с новите средтва те достигнат 800 млн. евро.

Българският евродепутат Ивайло Калфин, който участва в преговорите, заяви по БНР, че постигнатото решение е много добро за България, защото вече няма съмнение, че страната ни ще получи тези средства и оттук нататък това е само въпрос на процедура.

По неговите думи много проблеми е имало преди да се вземе това решение, свързани и с процедурни, и с принципни въпроси. В крайна сметка, с усилията на основните парламентарни групи в парламента е намерено решение, което е приемливо за всички. Това, което предстои да се направи, е да се приеме регламент, който да даде правната база за изразходването на тези средства, което трябва да стане до края на годината в парламента, коментира Калфин. И добави, че българските депутати в Европарламента ще имат грижата да отделят особено внимание на този въпрос.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама