НАРОДЕН ГЛАС


А. Марини: Касапницата в Нова Зеландия потвърждава, че подценяваме речта на омразата

7 6334 16.03.2019
А. Марини: Касапницата в Нова Зеландия потвърждава, че подценяваме речта на омразата
Аделина Марини

Вчерашната трагедия в Нова Зеландия потвърждава още веднъж колко не сме си научили уроците от балканските войни, каза пред БНР журналистът Аделина Марини.


„Самият факт, че нападателят Брентън Тарант е черпил вдъхновение от тези конфликти, показва, че светът, който дълго време гледаше отстрани, а след това се и намеси в решаването на конфликтите в бивша Югославия и на Балканите изобщо – колко всъщност не само не сме си научили уроците, но и не сме взели мерки тези неща да не се повтарят“.

 

Според Марини не обръщаме достатъчно внимание на ефекта от речта на омраза: „Този ефект се мултиплицира многократно в днешни времена, когато вече има и Фейсбук. Социалните мрежи не само стават проводник за манипулации на изборни процеси и изобщо на демокрацията в демократичните държави, но очевидно са и проводник на насилие и все още не успяват да се справят с този проблем. Това не е първото престъпление, което Фейсбук излъчва на живо и не успява достатъчно бързо да реагира, за да го свали. Имаме не само подценяване на проблема с речта на омразата, но и жестоко подценяване на проводниците на тази реч на омраза и колко бързо тя се разпространява“.

 

Публичност получава не само австралиецът Брентън Тарант, но и всякакви екстремисти, на които им се дава трибуна от национални парламенти, от ЕП включително, и политически партии, които биват легитимирани на национални избори и не носят никакви последствия за крайните си изказвания и за речта на омраза, подчерта журналистът и добави:

 

„Имаме гигантски проблем, за който дори не си даваме сметка. Тази риторика е легитимирана. Тя се смята за част от демократичния процес“.

Аделина Марини коментира и заявеното от унгарския премиер Виктор Орбан, че след европейските избори той и Полша ще работят за „ренесанс в Централна Европа“. „Ако започнем да раздробяваме и фрагментираме европейската идентичност по чисто политически причини – на централноевропейска, западноевропейска, това е абсолютна рецепта за подновяване на конфликтите. За мен това ще бъде огромна крачка назад, на отричане на европейската ни история и европейската ни идентичност като такава. За мен това е поредната провокация от страна на авторитарните режими в Централна Европа, която няма да доведе до нищо хубаво“.

 

Относно бъдещето на партията на Орбан в ЕНП журналистът коментира: „Манфред Вебер очевидно е сключил някаква сделка с Орбан, за да може да се стигне до това подобие на извинение. … Тук се получава едно много интересно нещо – как Вебер се очертава като някаква надпартийна самостоятелна структура, която сключва сделки с един партиен лидер срещу възраженията на част от своята партия. За мен тази сделка е особено притеснителна“.

Марини подчерта, че основната цел на Вебер е да стане председател на ЕК. Според нея той е склонен да плати каквато и да е цена за това.

 

„Рано или късно ЕНП ще плати цената. Лошото е, че всички ние ще я платим заедно с тях. Фрагментацията е неизбежна, още повече че този ЕП, който се очертава след изборите, ще бъде доста неефективен и ще бъде източник по скоро на раздори отколкото да може да изпълнява основаната си функция. Ние ще имаме много сериозен проблем с европейските институции по принцип – дали няма да ги изпуснем извън контрол, заради това, че ЕП е фрагментиран и се превръща в трибуна на национализъм“, изказа мнение Аделина Марини.

 

По темата Брекзит журналистът смята, че отлагането му може да предизвика сериозен раздор в ЕС. Ако пък не се даде удължаването, това би могло да предизвика сериозни политически сътресения, добави тя. Според нея европейската кампания ще бъде „отровена“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама