НОВИНИ


Б. Петков: Премиерът не иска да има ощетени пенсионери, ще го мислим

4 3861 19.03.2019
Б. Петков: Премиерът не иска да има ощетени пенсионери, ще го мислим

Спешна среща в Министерския съвет със социалния министър и шефа на НОИ за новата формула за изчисляване на пенсиите. Според изчисления, тя ощетява голяма част от пенсионерите. След срещата социалният министър Бисер Петков заяви, че общата воля е да не се допусне неблагоприятно отражение на новите правила върху бъдещите пенсионери.


Бисер Петков заяви, че това е консенсусно предприета реформа. Причините и мотивите за тази промяна са били свързани с това да се обвърже по-тясно размера на пенсиите с осигурителния принос и пенсията да се изчислява на база на официални, верифицирани данни, които са постъпили от работодателите в регистъра на осигурените лица.

 

Целта е да се ограничат възможностите за злоупотреби с осигурителни документи, на база на които се изчислява пенсията и да се ускори процесът на отпускане на пенсиите.

"На тази среща бяха обсъдени всички възможни ефекти от тази промяна. Общата воля е да не се допусне неблагоприятно отражение на новите правила върху бъдещите пенсионери", заяви министър Петков.

 

Той подчерта, че става дума не за отпуснати пенсии, които ще продължават да се изплащат в размера, който са отпуснати, а за бъдещи пенсии.

"Волята на премиера е да не се допуска ощетяване на нито едно лице, така че с експертите ще продължим разговора как да се изпълни това поръчение", заключи Бисер Петков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама