АКТУАЛНО


Контраудар срещу Интерпол, пускат слух за платени 20 млн подкуп от Василев

19 12413 22.03.2019
Контраудар срещу Интерпол, пускат слух за платени 20 млн подкуп от Василев

Банкерът Цветан Василев е платил около 20 млн евро на служители в Интерпол, за да свалят от издирване съпругата му Антоанета и дъщеря му Радосвета. „Новината“ трябвало да се пласира чрез медиите под контрола на Делян Пеевски, както и в чужди издания.


Това бил един от вариантите, които са обсъждали висши прокурори и МВР-шефове на съвещание при главния прокурор Сотир Цацаров като ответен удар на Интерпол. Сбирката се състояла дни след 15 февруари, когато държавното обвинение е получило решението на Международната организация на криминалната полиция. Това съобщиха за Фрог нюз, източници от магистратурата и изданията на Пеевски. Участниците били направо същисани от шамара, който са получили по повод искането Антоанета и Радосвета да бъдат търсени по целия свят.

 

Интерпол обяви, че е заличила личните данни на съпругата и дъщерята на банкера Цветан Василев от базата си с данни. Двете имат обвинения за пране на пари от 2017 г. и също като бившия собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) бяха обявени за международно издирване. Василев е в Сърбия, където продължава да тече процедура по екстрадиция. Междувременно делото за източване на КТБ започна в спецсъда с масово неявяване на свидетели на прокуратурата.




Решението на Интерпол за това беше остро критикувано от българската прокуратура. От държавното обвинение оспорват мнението на Интерпол, че издирването на двете жени е с политически мотиви. Нито Сотир Цацаров, нито заместникът му Иван Гешев обаче казват и дума за мотивите, аргументите и доказателствата, които са представили в централата в Лион, Франция. Те очевидно са крайно неубедителни, щом е взето решение имената на издирваните Антоанета и Радосвета да бъдат свалени, коментират юристи. Те се учудват и на твърдението на обвинението, че ще оспори решението, защото то е взето от висшия орган на Интерпол. Пред кого ще го обжалват? Трябвало е да приложат достатъчно силни доказателства за своето искане, но очевидно нямат такива. Забавянето на решението на Интерпол е заради сложната процедура по проучване на фактите около искането. Извършени са множество проверки, зесечени са твърдения, съпоставени документи и пр.

 

Припомняме, че срещу Цветан Василев бе повдигнато обвинение, че е организирал убийство на Делян Пеевски. Прокуратурата дори арестува трима заподозрени. Те обаче бяха пуснати от съда с аргумента, че няма нито едно доказателство за подобен заговор. Наложи се Цацаров да признае, че е станала грешка.

 

Самият Василев многократно заявява, че е готов да отговаря по всички обвинения чрез конферентна връзка или по други начини, предвидени в закона. От прокуратурата отказват и настояват да се върне в България. Той обаче е категоричен, че ако го направи има опасност за живота му и никакви гаранции за безопасността на семейството му.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама