ИНТЕРВЮ


М. Андреев: Скандалът с шестте апартамента на Цветанов провали съдебната реформа

7 9624 25.03.2019
М. Андреев: Скандалът с шестте апартамента на Цветанов провали съдебната реформа
Методи Андреев БГНЕС

Не виждам друг изход за Борисов по случая със скандалните апартаменти на Цветанов, освен да поиска оставката на заместника си. Историята с апартаментите на зам.-председателя на ГЕРБ е отвратителна, както и тази с шестте му апартамента. Именно заради шестте му апартамента не можа да бъде реализирана съдебната реформа. Това заяви в интервю за Фрогнюз Методи Андреев, депутат от гражданската квота на ГЕРБ в 43-то НС.


Г-н Андреев, защо оставката на Цецка Цачева бе поискана, а тази на Цветанов все още не?

 

Мерките за политиците с апартаментите на ниски цени трябва да бъдат еднакви за всички, тъй като правото е за всички. Съжалявам за Цветанов, защото сравнение с проруски ориентирания премиер той имаше евроатлантическа визия. Кой има полза от този скандал и защо точно сега избухва той? Безспорно скандалът идва от тези, които са против нашата евроатлантическа интеграция. Целиха може би Цветанов, но покрай него бяха улучени доста повече хора. Скандалът с апартаментите показва в каква тежка корупция е затънало българското общество.

 

Най-вероятно са намерили начин да узаконят имотите на Цветанов. Но въпросът е тежко морален. Когато политик заема пост, трябва да бъде внимателен. Вярно е, че много граждани плащат апартаментите си на обявената данъчна оценка. Сотир Цацаров, когато си е купувал ябълковата градина, той също я е придобил на данъчна оценка. Това обаче е недопустимо за властимащите. Не виждам друг изход за Борисов освен да поиска оставката на Цветанов. Историята с апартаментите е отвратителна. Защо обаче не бе говорено по същия шумен и възмутителен начин за това как Доган с 3 500 лв. взе актив, който е на стойност 100 милиона? Как после с новата си фирма купи Боянските сараи? А въпросът с Влади Горанов да не би да е по-малко лицеприятен? КПКОНПИ каза, че финансовият министър не е извършил нарушения, макар че аз се съмнявам в това. Дали е морално да не плащаш огромен наем, който е над 1000 евро на месец и да казваш, че това е нормално?!

 

Аз съм бил в ситуация като тази с апартаментите. Когато бях шеф на Комисията по досиетата, аз и още двама мои колеги нямахме жилища в София. Взехме три жилища под наем, тогава представител на БСП предложи да купим апартаментите с компесаторни записи. Тогава отказах да разпиша заповед за това и не купихме жилищата. Иначе щях да стана  зависим и нямаше да мога да кажа това, което искам. Такъв бе скандалът и с шестте апартамента на Цветанов. Заради него не можа в България да бъде реализирана съдебната реформа.

 

Има ли лобита в ГЕРБ?

 

Според мен, да. Проруското, представено от премиера и пронатовското - от Цветанов. Съмнявам се, че лобито на Цветанов може да мине зад границата на говоренето и да започне да действа. Досега той не е показал, че може да отстоява позициите си, които обявява. Какво от това, че Цветанов говори атлантически, а прави това, което Борисов му нареди?!  Проруското лоби на ГЕРБ елиминира лидера на пронатовското лоби.

Не може тези две лобита да съществуват в тази партия. Или тя ще изчезне, или ще се оформят две крила в ГЕРБ, които ще вървят по свой политически път.

 

Томислав Дончев критикува Цветанов. Представител на лоби ли е?

 

Всеки, който критикува поведението на Цветанов, трябва да се погледне в огледалото и да се попита: Правил ли съм такива неща като Цветанов? Цветанов трябва да помисли дали ще продължи да служи на тези хора и да печели победи. Този скандал, според мен, дойде от приятелски огън.

 

Интервю на Даниела Николова


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама