НОВИНИ


Идеята на Ердоган за „Света София” няма да се осъществи, смята анализатор

1 4129 26.03.2019
Идеята на Ердоган за „Света София” няма да се осъществи, смята анализатор

Идеята на турския президент Реджеп Ердоган църквата Света София да стане джамия, няма да се осъществи. Това е политически ход. С това изказване той иска да мобилизира мюсюлманския електорат преди местните избори. Това каза историкът д-р Ибрахим Карахасан – Чънар в ефира на БТВ.


"В мотивите си турският лидер посочва, че така таксата за вход ще отпадне. Света София обаче трябва да остане музей. Това е една светиня. Тя е част от една цивилизация. Това е евтин храм-символ на световната история. Смятам, че в бъдеще ще остане музей", убеден е анализаторът.

 

"Имало е такива моменти със „Света София” миналата година. Той прочете цитати от Корана там и по някакъв начин предизвика гнева на патриаршията – гръцката преди всичко. Истанбул е център на православния свят и продължава да бъде”, посочи Чънар.

"Линията, която следва Ердоган е ясна – той е благочестив мюсюлманин и защитник на исляма в Турция. На фона на вътрешните политически игри обаче Турция търпи поражения на международния фронт", посочи още анализаторът.

 

"Анкара губи съюзници в лицето на САЩ и Япония. Все повече се отдалечава и от Европа", каза Чънар.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама