СВЯТ


Американски консулски служител отива на съд за връзки с Гюлен

0 4171 26.03.2019
Американски консулски служител отива на съд за връзки с Гюлен
Фетхуллах Гюлен

Американски консулски служител беше изправен пред турски съд по обвинение в шпионаж и опит за сваляне на правителството.


Метин Топуз, турски гражданин и дългогодишна връзка с американската Служба за борба с наркотрафика (DEA), бе арестуван през 2017 г. по обвинение за връзки с живеещия в Пенсилвания мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, който според Анкара стои зад неуспешния опит за преврат през 2016 г.

 

Турска полиция ескортира Топуз до съда в Истанбул. Ако бъде признат за виновен, той е заплашен с доживотна присъда.

 

Топуз е заподозрян в контакти с полицейски служители и бивш прокурор, обвинен в участие в движението „Гюлен“, съобщи Анадолската агенция.

 

"По време на 25-годишната ми работа с DEA срещнах много полицейски служители и държавни служители и разменях с тях визитни картички", каза Топуз пред съда. „Не съм имал други задължения, освен да служа като преводач между събеседниците. Никога не бих си и помислил, че някога ще бъда обвинен за тези контакти“, каза той през сълзи, цитира БНТ.

 

Друг местен консулски служител в Истанбул, Мете Кантурк, е под домашен арест и е изправен пред подобни обвинения като Топуз.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама