СВЯТ


Върховният съд на Венецуела поиска имунитета на Хуан Гуайдо

0 3788 02.04.2019
Върховният съд на Венецуела поиска имунитета на Хуан Гуайдо
Хуан Гуайдо

Венецуелският Върховен съд поиска да отнеме парламентарния имунитет на опозиционния лидер Хуан Гуайдо, самопровъзгласил се за временен президент на страната и признат като такъв от около 50 държави, предадоха световните агенции.


Гуайдо е обвинен, че е нарушил забрана за напускане на територията на страната, наложена му от Върховния съд. Той обиколи няколко съседни страни, сред които Колумбия, Бразилия, Парагвай, Аржентина и Еквадор, в края на февруари и началото на март.

 

Очаква се Конституционното събрание, което е лоялно на президента Николас Мадуро, да подкрепи мярката, предложена от Възходния съд.

В края на март венецуелските власти забраниха на Гуайдо да заема изборна длъжност за 15 години. Мотивът за това решение е предполагаема корупция, обявиха венецуелските власти.

 

Междувременно Мадуро смени министъра на енергетиката в момент, в който страната е парализирана от поредица от големи прекъсвания на тока, предадоха световните агенции.

 

Мадуро уволни Луис Мота Домингес, на поста от август 2015 г., и на негово място назначи Игор Гавирия Леон. Той го определи като "работник в енергийната промишленост с 25 годишен опит и инженер, който е имал много отговорности". Гавирия Леон ще оглави и националната електрическа корпорация Корпоелек.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама