НОВИНИ


Има надежда за бюджета на бългaрското кино

2 4784 23.11.2009
Има надежда за бюджета на бългaрското кино
Още има шанс за българското кино през 2010

“Има разбиране от страна на министър Вежди Рашидов относно искането на киногилдията да не се намалява бюджета за българското кино с 50%”, каза директорът на София Филм Фест Стефан Китанов за frognews.bg



Днес, в министерство на културата се проведе среща между представители на българската кинообщност, сред които директорът на НФЦ – Александър Донев, директорът на СФФ – Стефан Китанов (който е и продуцент на успешния български филм „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”), както и режисьорите Петър Попзлатев, Иглика Трифонова и продуцентите Галина Тонева и Борислав Чучков. От страна на културното министерство на срещата са присъствали министър Рашидов, заместник-министърът Димитър Дерелиев и главният секретар на културното ведомство.

Министерство на културата взело присърце искането на киногилдията да не бъдат драстично намалявани парите за кино у нас, въпреки кризата. За да има положителен изход от ситуацията, обаче има предложение от страна на МК да се организира среща между представители на кинообщността у нас, министерство на културата, финансовият министър Симеон Дянков и министър председателят Бойко Борисов, на която да се доуточнят детайлите по разпределението на средствата от бюджет 2010, предвидени за производство на българско кино.

Такава среща е особено необходима и важна от една страна, защото така предложеното намаление е в нарушение на Закона за киноиндустрията, а от друга страна демонстрира едно различно отношение към киното ни в сравнение с другите изкуства, залегнали в проекто прогнозата за финансиране от държавния бюджет, коментира още Стефан Китанов.

Исканията на киногилдията към управляващите са ясни: в решенията си за финансова подкрепа държавата да се придържа към действащия закон за киното у нас и ако се налага корекция поради ситуацията на икономическа криза, тя да бъде съпоставима и пропорционална с корекциите на средствата в останалите сфери на изкуството, убеден е Стефан Китанов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама