ПОЛИТИКА


Политологът Хр. Панчугов: Това управление се клати много сериозно

7 9494 08.04.2019
Политологът Хр. Панчугов: Това управление се клати много сериозно
Христо Панчугов БГНЕС

Не очаквам сериозни резултати от днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента, каза пред БНР политологът Христо Панчугов.


„В последните години КСНС се превърна във форум, в който всеки да отиде и да каже публично какво мисли по една тема, без истински да се влиза в детайли и в разговор за това – как институционално да се реши този казус“, добави той.

 

Този форум не трябва да се превръща в поредната говорилня, категоричен е политологът и добави, че е необходим смислен дневен ред и резултатите от противодействието на корупцията да бъдат превърнати в истински план за действие, в истинска стратегия за това как да се създаде институционален механизъм.

 

Христо Панчугов смята, че КПКОНПИ е създадена като инструмент за саморазправа с неудобните на властта. „Извън това, като че ли резултати от борбата с корупцията няма или поне това е убеждението на около 57% от българските граждани“, каза той.

 

Според него големият проблем е, че в последните години трайно институциите биват изненадани от ситуации, които би следвало те да познават и дори да са предотвратили. В следствие на това идва и огромната липса на доверие на хората към институциите:

 

„В последните години скандалът и публичните разкрития, отиграването на позиции около тези скандали се превърна в основна парадигма на българската политика. Това се отнася и към КСНС. Той в последните години беше ползван точно за това – за позициониране спрямо обществените скандали, а не за задаване на стратегическа рамка и ясна визия и политическа посока. Не очаквам такова признание и днес. Ще се окаже, че всичко се върши по правилата и че благодарение на този скандал сега рязко ще се промени ситуацията, без да става ясно обаче как това ще се случи. Ако това е резултатът, аз бих бил истински разочарован за пореден път от разпада, до който е стигнала институционалната среда в държавата“.

 

Политологът анализира реакциите след скандала „Апартаментгейт“: „Устоите на това управление вече се клатят много сериозно, не защото „Апартаментгейт“ е успял да нанесе стабилен удар, а защото няма смислена реакция, няма хора и институции, които да реагират адекватно и като че ли няма потенциал да се намерят различни хора“.

 

Според него трябва да се търси политическо решение и то да бъде вкарано в публичен дебат, който след това да стигне в парламента.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама