ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 25 ноември

1 4467 25.11.2009
Пресата на 25 ноември

Вестниците пишат за това, че обвиняват и министър с пепелник; за залога на Й. лечков, че осъден министър няма да има; че режат началниците в МВР, увеличават полицаите.



Обвиняват и министър с пепелник, пише 24 часа.

Още един министър - член на две правителства, чака скоро обвинение, твърди високопоставен източник. Освен проверките, които са свързани със сделки за милиони, ощетили държавата, политикът присъства и с любопитни детайли от водени от него преговори. На бюрото му стоял изящен кристален съд за пури, в който той изгарял бележки. Особено му допадал жълтият цвят на хартията. На тях записвал какви суми трябва да предостави съответният чиновник или бизнесмен за свършената му услуга. Поне четирима свидетели разказали пред антимафиоти за странен ритуал по искане на подкупи.

Йордан Лечков: Обзалагам се – осъден министър няма да има!, цитира Дневен Труд.

“Възмездие няма да има. Убеден съм – казва в интервю пред “Труд” кметът на Сливен Йордан Лечков. Според него премиерът Бойко Борисов “не е прокурор, не е съд, за да обещава възмездие.” Лечков определя поведението на министър – председателя като погрешно и той щял да си понесе отговорността. Кметът стига още по-далеч като обяснява, че възмездие има само в приказките, а хората не си избирали управляващи, за да наказват някого, а за да ги управляват добре. За да защити тезата си, че възмездие няма да има Лечков дава за пример протакането на делото за източване на средства по САПАРД срещу Марио Николов и Людим Стойков и липсата на доказателства за извършени злоупотреби от бившия социален министър Емилия Масларова. “Разберете, няма да има осъден министър!”, казва още Лечков.

Режат началниците в МВР, увеличават полицаите, съобщава Новинар.

Ръководният състав на МВР ще бъде намален за сметка на изпълнителния, който ще бъде увеличен. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в Габрово, където представи новия директор на Областна дирекция на полицията Денислав Донков. По думите на Цветанов след последната реформа през миналата година е имало дирекции, от които са създадени нови поддирекции. “Това означава, че има нови началници, нови отдели, нови сектори, като ние ще се опитаме да обединим тези две-три дирекции в една”, обясни Цветанов. “За мен е важно изпълнителният състав да е по-голям, да е по-близо до хората и да има по-сериозно и осезаемо полицейско присъствие”, допълни министърът.

Пари за лечение идват 3 дни след смъртта, осведомява 24 часа.


Три дни след смъртта на Петър Георгиев Йочев от Ловеч през март родителите му получават 12 000 евро от фонда за лечение на деца в чужбина. Те стигат да се платят последните му две терапии. Сега двамата не искат да си спомнят как са продали жилището си, за да осигурят първата сума за спасението на единствения си син. Не могат обаче да забравят как са молили фирми за помощ, колко страх и надежди са преживели. Момчето развива рядкото заболяване саркома на Юинг, когато е на 17 години. Тежката диагноза поставят медици в Германия. Преди това - на 22 декември 2007 г., комисия от наши лекари специалисти се произнася, че ученикът от езиковата гимназия в Ловеч е болен от неврином и е наложителна незабавна операция. Специалистите твърдели, че не се налага лечение в чужбина.

Държавната земя масово е ползвана безплатно, установява Дневник.

Близо 80% от земите от държавния фонд са се обработвали без договори и общинските земеделски служби не са търсили наем за ползването им. От 3-те милиона декара, които държавата стопанисва, 2.3 млн. са ползвани без договори, а ползвателите им не са избирани с търгове, показва проверка на отдел "Поземлени отношения" в министерството на земеделието. Резултатите от проверката, обхванала периода 2006 - 2008 г., бяха представени във вторник от шефката на отдела Лилия Стоянова пред конференция в курорта Златни пясъци. По закон държавните имоти над 9 дка задължително се предоставят за ползване чрез търгове, но такива изобщо не са провеждани, обясни Лилия Стоянова.

Ставаме екоцентър на Европа, информира Стандарт.

България ще стане екоцентър на Европа. Това е новата стратегия на правителството, по която работят премиерът Бойко Борисов и вицето му Симеон Дянков. Проектът "Зелена България" е първото, което двамата държавници обсъдили след приемането на бюджет 2010 г. от кабинета. След консултации с експерти Борисов и Дянков установили, че околната среда е основна ниша, в която държавата може да се развива. "Гърция и Турция имат прекрасно море, добре реставрирани исторически и културни забележителности, така че трябва да се насочим в друга посока", коментираха близки до вицепремиера. Затова Дянков и Борисов решили да заложат на екологията и чистата енергия. Сега в ЕС най-скъпо се харчат organic - храните и козметиката. За начало министрите планират България да залее европейския пазар с биопродукти без нитрати и добавки. Стоките за износ с високо качество ще имат и собствен контролиран бранд.

В университета само с един тест, пише Дневен Труд.

Софийският университет променя драстично правилата за прием на кандидат – студенти. Вместо с масови изпити ще се влиза с един общ тест. Първо това ще важи за хуманитарните специалности и влиза в сила от следващата учебна година. Целта е да се спре масовата истерия по явяването на поредица от конкурси. А ще удари и частните уроци. За тазгодишните кандидати ще имат 3 сесии за прием.

Сметната палата нарушава закона, оповестява Дума.

Сметната палата на Република България не спазва Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Според чл. 6 на закона в двумесечен срок след декларирането от всички народни представители в 41-ото народно събрание на имущество и доходи председателят на Сметната палата е длъжен да публикува на страницата на палатата в интернет декларациите и имената на неподалите. По закон месец след встъпването им в длъжност депутатите трябваше да са декларирали имущество и доходи, т.е. до 14 август. До 27 август бе срокът за попълване на декларациите за министър-председателя, зам. министър-председателите, министрите, заместниците им и т.н. Предмет на декларирането са недвижимо имущество, моторни сухопътни, водни и въздухоплавателни средства, парични суми, вземания и задължения над 5 хил. лв. в наша и чежда валута, ценни книги, дялове в ООД, командитни дружества, поименни акции и пр.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама