ХРАНА И ВИНО


Започват проверки на яйцата и агнешкото за Великден

1 6755 13.04.2019
Започват проверки на яйцата и агнешкото за Великден
БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки в цялата страна по повод предстоящите официални празници Великден и Гергьовден.


Засилените проверки ще стартират на 15 април и ще продължат до 6 май включително. Инспекторите ще проверяват обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно с храни, пазари и тържища.

 

Инспекциите ще се фокусират върху производството и търговията на традиционните храни за празничната трапеза - агнешко месо, козунаци, яйца, пресни зеленчуци, както и на боите за яйца.

 

БАБХ ще следи за правилното съхранение на храните, спазване на сроковете на съхранение, наличие на здравна маркировка на трупното месо, правилното етикетиране и маркиране на яйца, включително недопускане на яйца от клас "B" в търговската мрежа, спазване на Системата за управление безопасността на храните, както и за наличие на документи за произход и безопасност.

 

В производствените обекти ще се проверява за произхода, сроковете и условията на съхранение на използваните суровини и храни, наличие на технологична документация за произвежданите храни, както и правилното етикетиране на храните.

 

Тази година на месото ще се поставя здравна маркировка в различни цветове. Тя ще обозначава произхода му в конкретни два цвята - син и червен с мастило за хранителни цели. За месото с български произход здравната маркировка ще е със син цвят. При месо с различен от български произход маркировката ще е в червен цвят.

 

Предвиждат се извънредни проверки и на пазарите на живи животни. На тях ще се следи за идентификацията на живите животни, включително паспорти, ветеринарномедицински свидетелства за придвижване на животни към и от пазара, съответствието на транспортните средства, с които се придвижват животните, както и ветеринарно-санитарните изисквания и водената документация от собственика или управителя на пазара.

 

Целта на извънредните проверки е да се осигури безопасност на предлаганите храни, да се гарантира сигурността на потребителите, както и да се предотврати всеки опит за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители, търговци и собственици на заведения.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама