НОВИНИ


Спецсъдът заседава по делото срещу Петър Москов за турските ваксини

5 4328 18.04.2019
Спецсъдът заседава по делото срещу Петър Москов за турските ваксини
Петър Москов

Специализираният апелативен наказателен съд ще заседава по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов.


Според прокуратурата от действията на Москов тогава са настъпили вреди за българското здравно министерство в размер на 325 233,87 лв., но и неимуществени вреди, изразяващи се в недоверие на гражданите в дейността му. Освен Москов и Персенски, обвиняеми по делото са още Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.

 

Москов и заместникът му Адам Персенски са обвинени заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 хил. дози ваксина за деца "Пентаксим – 0.5 мл.” и 100 хил. дози ваксина "Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България. Второто обвинение е, че на 27 ноември 2015 г. е улеснил сключване на неизгодна сделка с дружеството "Бул Био ЕООД за дарение на 5 000 000 дози ваксини "БЦЖ".

 

Делото тръгна по същество през септември миналата година, а в началото на октомври в спецсъда бяха разпитани като свидетели бившите министри в кабинета „Борсов 2“ Ивайло Калфин – социален, Румяна Бъчварова - вътрешен, Николай Ненчев – на отбраната и Теменужка Петкова, която е енергиен министър и в кабинета „Борисов 3“.

 

В Специализирания наказателен съд беше разпитан и бившият шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата Асена Стоименова. Тя даде подробни показания за целия законов механизъм, по който се извършват бартери и дарения на медикаменти.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама