ПРЕСАТА ДНЕС


Пресата на 26 ноември

1 4622 25.11.2009
Пресата на 26 ноември

Вестниците пишат за “заем от приятел”, който цепи ГЕРБ; за разбиване на социалистическо-балканския "уют"; за още политици в телефонния указател на Красьо.



Данъчни промени до последно след намеса на Борисов, оповестява Дневник.

Последно - акцизът на ракията няма да се вдига, а данъкът върху хазарта за държавното тото и "Еврофутбол" ще се увеличи с 50 процента. Това ще гласуват днес депутатите от ГЕРБ и от подкрепящите ги партии "Атака", РЗС и "Синята коалиция", след като премиерът Бойко Борисов отиде спешно в парламента и ги помоли да променят позициите си. Междувременно за по-малко от час самият премиер смени становището си за облагането на хазарта и възприе исканата от "Синята коалиция" по-висока ставка. Докато на политически срещи се уточняваха последните промени в законите за акцизите и за корпоративното подоходно облагане за 2010 г., които днес парламентът окончателно ще приеме, в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ депутатите отхвърлиха една от 57-те мерки на правителството за борба с корупцията и организираната престъпност. Мнозинството не прие от догодина да се декларират всички дадени или взети заеми на обща стойност над 5000 лв. с аргумента, че текстът не е изпипан юридически.

“Заем от приятел” цепи ГЕРБ, твърди Дневен Труд.

Има ли пилот в самолета, наречен парламентарна група на ГЕРБ? Не слушат ли вече управляващите депутати своя лидер Бойко Борисов? Въпросите висят със страшна сила, след като Народното събрание за втори път в рамките на седмица бламира премиера, не се съобрази с волята му и гласува на своя глава важни за страната решения. Първо, бюджетната комисия вдигна акциза на алкохола барабар с домашната ракия. Въпреки обещанието на Бойко Борисов, че това няма да се случи. Вчера в пленарната зала депутатите отхвърлиха проекта на правителството, с който трябваше да се извадят на светло т.нар. приятелски заеми. Идеята беше всички “кредити” между физически лица над 5000 лв. задължително да се вписват в годишната данъчна декларация. Наскоро от Националната агенция за приходите съобщиха, че фиктивните заеми са се превърнали в национален спорт и е масова практика при ревизии произходът на доходите да се оправдава с пари от приятели или роднини. По данни на НАП общият размер на отпуснатите заеми между физически лица бил шокиращ - 2,7 млрд. лв., и почти всички се сключват, за да се избегне плащането на данъци. Тези факти не впечатлиха народните представители от ГЕРБ, които вчера се разцепиха при вота. Текстът бе подложен на гласуване на два пъти и не мина. Първия път идеята на правителството бе подкрепена от едва 18 “гербери”, двама бяха против, а 57 се въздържаха. На прегласуването 41 от управляващите бяха “за” срещу 40 “въздържали се”. Таблото показа: общо гласували 125. От тях 51 “за”, 11 “против”, а 63 “въздържали се”. Случилото се ядоса шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова, която след заседанието отсече само: “Аз гласувах “за”, питайте колегите защо не са сторили това.” Двама от тримата председатели на ГЕРБ в парламента - Искра Фидосова и Красимир Велчев, са гласували “въздържал се”. Пред “Труд” Фидосова бе категорична, че изобщо не може да става въпрос за бламиране на правителството от нейна страна. “В случая в правната комисия изготвихме препоръка, че текстът трябва да се прецизира. Почти всички юристи се обединихме около позицията, че не е уточнено от какъв период и колко години назад физическите лица трябва да посочат заемите си”, каза тя.

Държавата ще се издължи на частните фирми догодина, пише Новинар.


Държавата ще се разплати окончателно по договорите, сключени с частни фирми през януари-февруари следващата година. Това обяви премиерът Бойко Борисов. В момента един от най-големите проблеми на частния бизнес са неразплатените сметки с държавата, което застрашава компаниите с фалит. Причината е, че държавата е натрупала огромни просрочени задължения към бизнеса, а парите са за вече извършени дейности по обществени поръчки или други проекти. Борисов уточни след заседанието на Министерския съвет, че ще се постарае разплащанията да започнат още през декември. Той каза, че в случите, в които държавата не успее да се разплати с някои фирми, властта ще изпрати писма до банките с молба да бъдат толерантни към забавянето на вноските по кредитите им.

Разбиване на социалистическо-балканския "уют", казва в интервю за Дневен Труд ексобразователният министър Даниел Вълчев.

- Г-н Вълчев, вие бяхте вицепремиер, просветен министър в предходния кабинет и един от малкото срещу когото нямаше обвинения? Как ще коментирате първите месеци управление на новата власт?

- Не бих си позволил да давам оценки или съвети, защото от собствен опит знам колко лесно е да даваш акъл отстрани и колко трудно е да правиш промени към по-добро. Бих искал обаче да кажа нещо за уникалността на ситуацията в момента. Според мен за последните 20 г. България за втори път е в положение, при което статуквото е объркано и не знае какво да прави. “Статукво” наричам онази социалистическо-балканска почва, обилно наторена с олигархично-милиционерски тор, върху която нормалните растения трудно оцеляват. И не е чудно, че днес ние продължаваме да говорим за реформи в сектори, които други държави, които преди две десетилетия бяха на нашия хал, отдавна направиха и дори забравиха. Та това статукво за първи път беше разколебано през 2001 г., когато изборите бяха спечелени от Симеон, вторият път е сега, когато ги спечели Борисов (говоря поименно, защото и в двата случая вотът беше за човек, а не за партия). За съжаление трябва да призная, че въпреки добрите неща, които се случиха след 2001 г., някак си неусетно, “бавно и полека”, статуквото отново набра сила.
- В този смисъл ГЕРБ по-добрата алтернатива, по-добрият проект ли е от НДСВ?
-Това предстои да видим. Но нека да повторя, по-важното е, че ситуацията е уникална от гледна точка на възможността за реформи. Оттук нататък всичко е въпрос на компетентност и воля. Ще дам един пример. У нас никой не е доволен от здравеопазването - нито ние, потенциалните или реални пациенти, нито лекарите и сестрите. И въпреки това е трудно да бъде реформиран този сектор. Първо, хората са много чувствителни към всяка промяна, защото годините на преход ни научиха, че много често промяна е равно на разруха. На второ място, защото за толкова години не можахме да приемем, че реформата се прави не заради работещите в системата, а заради ползващите услугата. Така, както съдебната реформа не се прави заради магистратите и адвокатите, а заради човека, който търси справедливост в съда, така и здравната реформа не може да има зацел комфорта на лекарите и сестрите. Той е важен, но е средство, а не цел. За съжаление през последните години почти нищо не се промени в този сектор, но сега ми се струва, че има шанс това да се случи. Същото нещо е и със сферата на митниците и данъчните служби. Не е възможно в една държава през 21-ви век да има такова количество пари с неясен произход. Това е нещо, което винаги разяжда обществото.

Още политици в телефонния указател на Красьо, изброява Новинар.

1040 са имената в телефонния указател на плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, станал известен с прякора Красьо Черния. Сред тях има и имена на депутати, които досега не са споменавани, съобщи лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Сред тях бил и бившият министър на вътрешните работи и настоящ депутат от Коалиция за България Румен Петков, който фигурирал с 3 номера в указателя на Красьо. Другият народен избраник пък била социалистката Корнелия Нинова. Според Сидеров тя безспорно е общувала с Красимир Георгиев. Същото важало и за Кирил Добрев, въпреки че той отрича за такива контакти. Телефонът на Добрев бил записан в указателя на Красьо по начин, който издава, че това е направено след обаждане от страна на Добрев – с "+" отпред. Най-много номера от депутатите имали ДПС, съобщи Сидеров. Касим Дал присъствал в телефона на Красьо с десетина номера, включително на негови близки и секретарки. В телефона на "черничкия от Плевен" били записани още Несрин Узун, Лютви Местан и Корман Исмаилов. На второ място по присъствие в указателя са НДСВ, уточни лидерът на "Атака". Сред тях са бившият финансов министър Милен Велчев, брат му Георги Велчев, Димитър Ивановски, който се занимаваше с управлението на еврофондовете, Красимир Катев, занимавал с управлението на външния дълг, Любка Качакова и Камелия Касабова. Бойко Радоев, Стоян Проданов и Радослав Илиевски пък са хората от БСП, които също фигурират в телефонния указател на плевенския бизнесмен.

Ректорът, танцьор с Красьо, сгащи асистент бунтар, описва 24 часа.

След близо 12-часова окупация на дома на асистента Калин Костов около 19,30 ч във вторник служителите на Стопанската академия в Свищов успяха да го уведомят, че е дисциплинарно уволнен. Така неудобният критик стана първият човек в академията, който 2 пъти е гонен дисциплинарно от един и същ ректор. Идеята да сгащят Костов в къщата му хрумнала на ректора Величко Адамов, след като от петък безуспешно дирил подчинения си с обява по местната кабелна телевизия.
Издирваният преподавател заедно с доцентите Емил Михайлов, Мариана Асенова и асистентите Бисер Кръстев и Георги Георгиев от катедрата по финанси са сред учредителите на гражданското сдружение "За европейско качество във висшето образование". То сезира премиера Бойко Борисов и редица институции за финансови злоупотреби на ректора доц. Величко Адамов и връзките му с прословутия напоследък Красьо от Плевен. Според тях Красьо, който доскоро бе докторант на ректора, е получил незаконно обществена поръчка за ремонт на общежития за близо 5 млн. лв. След като за скандала се разшумя, между академиците избухва истинска окопна война. "Още в 8 часа във вторник баща ми ме събуди, защото на улицата пред нас стоят две коли на академията и някакви хора ме търсят. Част от четиримата бяха доста здрави момчета и аз си казах, ей тука вече ще има бой", разказа вчера Костов.

Ковачки фалира още една мина, съобщава Монитор.

Още една мина е изправена пред фалит заради скандалния бизнесмен и клиент на Темида Христо Ковачки. Близо 100 души остават без работа. Потърпевшите са предимно миньори и шофьори от "Каусто-голд" АД. Дружеството е концесионер на мина за кафяви въглища, която от 1996 г. работи за ТЕЦ "Бобов дол". Сега по-голямата част от работниците са съкратени, а 20 души са в неплатен отпуск. Причината тези хора да останат без работа е отказът на ТЕЦ-а да изкупува въглища от "Каусто-голд". През април миналата година между "Каусто-голд" и държавната по това време централа е сключен поредният договор за доставка на 53 000 тона условно гориво при цена от 151 лв. за тон. До този момент проблеми не е имало нито по отношение на количествата, нито по отношение на качеството на въглищата. Поначало мината е разработена за нуждите на този ТЕЦ. Проблемите започват през юни, когато централата е приватизирана от Христо Ковачки. Всъщност тя му беше подарена от държавата. До сделка се стигна след организирани от самия Ковачки протести на миньори

Първо броиш глоба, после обжалваш, известява 24 часа.

Шофьорите да обжалват наложена глоба с фиш след заснемане с камера, след като си платят санкцията, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати от ГЕРБ. Ако наказаният водач спечели обжалването, парите ще му бъдат върнати. Провинилите се ще имат 7 дни, за да платят доброволно. Месец след изтичането на този срок пък ще бъдат давани на публични изпълнители. Новите текстове вдигат в пъти глобите в закона. Освен това се предвижда хванат с алкохол шофьор да остава без книжка минимум 3 месеца. Камера заснема как колата ви прелита на червено. Получавате фиш и имате един месец да платите глобата. Ако не го направите в този срок, с вас се заема публичен изпълнител. Ако пък имате възражения, ще можете да ги изложите, след като първо издължите наложената ви санкция. Окажете ли се прав, парите ще ви бъдат върнати. По тази схема да действа занапред налагането на глоби за прегрешения на пътя, засечени с камери или други технически средства, предвижда проект за промени на Закона за движение по пътищата. Внесен е от шефа на транспортната комисия в парламента Иван Вълков и депутати от ГЕРБ. С поправките се предлага нов ред за събиране на заснетите нарушения. Вместо изпращане на покана за явяване в КАТ, където да бъде издаден фиш, той вече ще се изготвя служебно. За погазването на закона пък ще отговаря собственикът на колата. Според мотивите на вносителите такава е практиката в ЕС. Идеята наказанието да се обжалва само след плащане на глобата пък е взаимствана от Германия, обясни Вълков.

Живкова ушила и летище София, информира Монитор.

Иванка Фердинандова разгърна пълната документация по проведената обществена поръчка за нови униформи за служителите на столичното летище, изпълнена от Жени Живкова. Обществена поръчка на обща стойност 836 238 лв. без ДДС за обличането на служителите на летище София е спечелила фирмата на Жени Живкова "Калебо". В тази сума е включена изработката на мъжки и дамски костюми и ризи за зимен и летен сезон, вратовръзки, шалчета и връхно облекло. Това научи "Монитор" от Иванка Фердинандова, директор дирекция "Персонал" на столичната аерогара. Обществената поръчка е стартирана на 13 юли 2007 г. със задача изработване и доставка на работно униформено облекло. На софийския аеропорт работят около 2 хил. души, като с право на униформи са тези служители, които са в постоянен досег с пътниците на двата терминала. Останалите работещи на летището получават работно облекло, съобразено с типа на работата им.

Янев се скара на Барозу, твърди Дума.

Лидерът на РЗС Яне Янев вчера гневно скастри президента на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу и му се накара по политическа линия. Причина за яда на ексземеделеца бе мнението на Барозу за отношенията му с кабинета на Сергей Станишев. Преди два дни Барозу определи тези отношения като честни и лоялни. Ако е така, Европа да върне спрените пари на страната ни, заинати се лидерът на РЗС. В пика на гнева си Янев заяви дори, че Барозу заема позиция и мери с двоен аршин, което било недопустима намеса във вътрешните работи на държавата. Димитър Абаджиев пък, бивш седесар и сегашен съпартиец на Янев, заподозря тайни договорки между ЕНП и ПЕС. РЗС дори ще пита евродесницата дали застава зад изказването на президента Барозу, че България е демократична страна и че "за всяка партия има място под слънцето". Ако това било така, според Абаджиев няма разлика между ЕНП и ПЕС, а за десницата това щял да е втори гаф. Лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев обеща на Яне Янев, ако толкова се интересува от ПЕС, да го включи в делегацията за следващия конгрес на евросоциалистите. Той обаче се учуди именно от реакцията на РЗС и управляващите, след като в предишния парламент са възприемали всяка дума на Европейската комисия "като говорене от небесата".

Frognews.bg

Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама